Трябва да имаме предвид две неща. Първо, тази бежанска криза на границите е резултат от една по-голяма геополитическа игра, която се случва в Идлиб.


Тук имаме по-крупна картина и не е само този проблем, в който само ние сме се вторачили. Така че всеки лековерен анализ би бил прибързан.

Това сподели в предаването ''Още от деня'' по БНТ социологът Боряна Димитрова във връзка с мигрантската криза на границата между Гърция и Турция.

,,В последните години много рязко се смени позицията на Турция, която от най-стабилните членове на НАТО се обърна към Русия, а сега пък отново има известно напрежение между Москва и Анкара'', сподели Димитрова.

,,Знаете ли, един от парадоксите на българския политически живот е, че българските институции се справят доста по-зле в мирно време, когато трябва да се разчита на нормалната мобилизация.

Давам примери с кризата с боклука, с водата, проблемите с тол системата. А пък в случаите, в които има екстремни ситуации, като коронавируса и сега бежанската криза, институциите се мобилизират изключително силно и успяват да дадат един доста адекватен отговор. Екстремните ситуации ни правят ефективни и мобилизирани'', смята социологът.

,,Предприетите дотук превантивни мерки показват, че успешно се справяме, което от своя страна показва, че все пак имаме знание и капацитет, но едва когато ножът вече е опрял до кокала'', допълни в заключение Боряна Димитрова.