Компрометираната Фондация “Америка за България” е платила 363 420 лв., за да може бивши и настоящи “журналисти” от поръчкови медии-бухалки на олигархията да компрометират имиджа на страната по света. Грантът е отпуснат още през 2016 г. на т.нар. Асоциация на европейските журналисти в България и формално се предоставя за разрешаване на повтарящи се нарушения на Етичния кодекс на медиите и натиск върху отделни журналисти и медии.

Преди дни член на въпросното НПО – Боряна Джамбазова, бивш кадър на медиите-бухалки “Медиапул” и “Капитал” - пусна пореден компромат срещу страната ни в американския печат. Джамбазова внушава, че у нас се налагат ограничения върху медиите, при положение, че всеки може спокойно да създаде сайт, да издава вестници, списания, книги. Друг е въпросът дали има аудитория, която е готова да си губи времето или да отделя средства за пропагандни клишета, било те списвани от “грантови” политолози или безвкусни драсканици на самоопределили се за гении карикатуристи, обикалящи телевизионни студиа в опит да защитят компрометираните си работодатели.

Важна подробност е, че грантът за т.нар. Асоциация на европейските журналисти в България, всъщност, отива за лобисти на легализирането на еднополовите бракове у нас, защитници на гей-парадите и пропагандатори на идеите за предоставяне на повече права на хомосексуалистите. Точно такива персони са начело на претендиращата да защитава правата на българските журналисти “грантова” организация. Съвсем отделна тема е, че повече от членовете на поредното соросоидно НПО никога не са работили в уважавани и независими медии, извън поръчковите бухалки на подсъдими и обвиняеми скандални бизнесмени, финансирани от чужди фондации – “Капитал”, “Дневник”, “Медиапул”.

Ръководител на НПО-то е радиоводещият Ирина Недева, която от години е монополизирала ефира на програма “Хоризонт” на общественото БНР, като в рамките на предаването, което води, запазено място за изяви имат наемници от “грантови” фондации и сдружения, вкл. Български хелзинкски комитет, представители на “Зеленият октопод”, професионални протестъри и лобисти от гей-общността. Съпруг на Недева е Тони Николов, дългогодишен коментатор на медиите-бухалки на обвиняемия скандален бизнесмен Иво Прокопиев и работещ заедно с друг от “грантовите” анализатори – Даниел Смилов, мъж на Ружа Смилова, с която пък работят в Центъра за либерални стратегии на най-високопоставеното протеже на Сорос у нас – Иван Кръстев.

Самата Боряна Джамбазова, която е пуснала последния клеветнически материал срещу България, също е изявен защитник на предоставянето на широки права на хомосексуалистите. Още през 2008 г., Джамбазова излиза с материал, който е посветен на необходимостта от промени на Семейния кодекс. 
 
Друг от върхушката на АЕЖ е Димитър Кенаров, любимец на бухалките на Прокопиев и редактор на автобиографичен гей-роман на англоезичен преподавател. Четивото описва хомосексуалните и тоалетни преживявания на автора в София, докато е преподавател в Американския колеж в Симеоново.

Освен че т.нар. Асоциация на европейските журналисти защитава марионетките от “медиите”-бухалки на олигарсите, друга любопитна подробност може да се установи и от адреса на организацията. Той съвпада с мястото, в което, според скандалните стенограми АРГО, през ноември 2016 г. скандалният бизнесмен Иво Прокопиев и провалените политици Христо Иванов, Антоанета Цонева, Радан Кънев и т.н. инженерстват политическото ГМО “Да(й), България”. 

В средата на юни 2017 г. АЕЖ готви поредната си провокация срещу България. В началото на този месец “грантовата” организация обявила допитване за свободата на медиите у нас. Без да е ясен критерият, по който се прави проучването, отсега може да се допусне какъв ще е неговият резултат и как той ще бъде представен от мрежата за мултиплициране на фалшиви новини, финансирана от мизантропа Сорос. Едва ли е случаен фактът, че оповестяването на данните от проучването, с което ще бъде направен пореден опит за демонизиране на медиите и журналистите, които са неподвластни на “грантовите” поръчители, съвпада с поредния гей-парад, който последователите на Сорос у нас активно подготвят и на който за пореден път ще поставят ултиматум за легализиране на хомосексуалните бракове в България.