Укриващият се от българските правораздавателни органи банкер-беглец Цветан Василев е предприел нова тактика в опит да избегне търсенето на отговорност за фалита на КТБ и завличането на бюджета с 5 млрд. лв.
От няколко седмици българските потребители на социалните мрежи са заливани от “спонсорирани” публикации, които презентират англоезичен сайт за бизнес новини. Платените статии, всъщност, са “опорните точки”, с които адвокати на банкрутиралия фараон се опитват да оправдаят престъпленията му, с тази разлика, че този път са преведени на английски език. 

Очевидно, след като не успя през платените си марионетки в купени “кафяви медии” да манипулира българското общество, Цветан Василев полага отчайващи усилия да “изпере” в чужбина скандалното си реноме на обвиняем ръководител на мафиотска група, отговорна за фалита на четвъртата по големина българска банка. 

Арогантността достига до невиждани за момента висоти! В поръчковите материали Цветан Василев е представен като “борец” и “критик” на мафията в България, докато български институции са обект на манипулативни и лъжливи твърдения. Въпреки, че публикациите с фалшиви новини се разпространяват с платени линкове, читаемостта на поръчковите материали е повече от скромна, а част от коментарите под тях дори изобличават опитите за манипулация на аудиторията.

Оказва се, че с платените публикации на английски език, банкерът-беглец дори е направил неуспешен опит да попречи на обявяването на съпругата му Антоанета Василева за издирване с “червена бюлетина” на Интерпол. Нещо, което стана ясно, че е факт в неделя. 
В търсене на допълнителна информация за въпросния англоезичен сайт, бе установено, че това не е медия, а “пощенска кутия” за мултиплициране на фалшиви новини срещу заплащане. Макар т.нар. “статии” да са подписани с англоезични имена, проверка установи, че такива журналисти не съществуват. Собственикът на домейна пък е намерил начин да скрие самоличността си, няма нито адрес на редакцията, нито телефони за контакт. В крайна сметка се установи, че фалшивият сайт за “бизнес” новини е свързан с ПР-агенция, която предлага платени публикации върху анонимни интернет платформи, без изобщо някой да се интересува от проверка на фактите и истинността на написаното. 
За това, че фалшивите англоезични новини идват от тайните квартири на банкера-беглец, може да се съди и по бързината, с която един от българските поръчкови сайтове, наети да бранят имиджа на Цветан Василев, препубликува част от компроматите. Става въпрос за все по-западащия “кафяв сайт” на доносника от Държавна сигурност с псевдоним “Академик”. 
 
*Имената и публикациите от англоезичните и български поръчкови сайтове за фалшиви новини на Цветан Василев се пазят в редакцията, но не ги публикуваме, за да не правим популярни фабриките за лъжи.