В неделя е вторият тур на частичните местни избори за кмет на Благоевград, припомня epicenter.bg.

За поста се съревновават Илко Стоянов от „Има такъв народ“ (ИТН) и подкрепеният от БСП бивш кмет Румен Томов, който бе отстранен от съда. Тъй като националният вот за парламент е седмица по-късно, изборите в Благоевград не могат да не се обсъждат като лакмус за националните.

Но дали това ще бъде така предстои да видим.

Какво стана на първия тур?

На 27 юни 18 118 благоевградчани упражниха правото си на глас. От тях 6398 или 35,32% гласуваха за кандидата на ИТН Илко Стоянов. Втори остана независимият Румен Томов, подкрепен от БСП. Той взе 5189 гласа, или 28,65 % от гласовете.

1209 гласа делят двамата претенденти.

Това изравняване на силите накара наблюдатели да сравнят предстоящото в неделя състезание със Сталиградската битка.

Освен това резултатът от вота би могъл да има стимулиращ или разколебаващ ефект върху симпатизантите на ИТН и БСП в зависимост от това коя от двете партии победи.

Значението на вота в Благоевград отбеляза и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която отиде в Благоевград и лично подкрепи Томов.

Подкрепата на Слави Трифонов дойде от Фейсбук – той просто коментира първия тур. „Благоевград е прекрасен български град - бил съм много пъти там и той, както всеки друг български град, заслужава почтени и кадърни управници. Първата крачка вече е направена“, написа Слави на 28 юни.

Оттогава не е забелязвана друга подкрепа.

Явно претендентът на ИТН ще трябва да се доказва сам. Резултатът за него ще бъде показателен и за това доколко избирателят се вълнува от политическата биография на фаворитите си.

Илко Стоянов не е от политиците, останали верни на една партия. Опитът му в политиката е близо десетгодишен, срок, през който е развявал различни партийни знамена.

Бил е два мандата общински съветник в областния град - първия (2011 - 2015 г) от партия "ВОТ Консерватори" (създадена през 2011 г. от Пламен Юруков, председател на СДС в периода 2007-2008 г. ), а втория - от партията на Светльо Витков „Глас Народен“. В края на 2015 г. е назначен и за заместник-кмет по финансовите въпроси в община Петрич, ръководена от кмет на ГЕРБ – Димитър Бръчков. 

Точно затова председателят на БСП-Благоевград Любен Милев го изобличи като фен на Бойко Борисов, лидера на ГЕРБ.

 „Драги ми Илко, четящите хора няма как да не забележат гербавата риторика, която се опитваш да им пробуташ, натикана в дрешките на "промяната", или как беше по твоему: "Гласувайте за обединен, демократичен, модерен и проевропейски Благоевград!", написа Милев в профила си във Фейсбук.

Самият Стоянов явно не се трогва и призовава „за гласуване за демократично настроените и позитивни млади хора, а не за червената закостеняла комунистическа буржоазия“.

Интересно е каква позиция ще заеме ГЕРБ за втория тур, чийто кандидат Андон Тодоров остана трети миналата неделя. Бившата управляваща партия не бива да бъде подценявана, защото бе първа политическа сила в региона на изборите на 4 април. ГЕРБ обаче чрез Атанас Камбитов ръководи града от 2012 до 2019 г. и може и да е поомръзнал на хората.

Във всеки случай гласовете на ГЕРБ може да се окажат решаващи.

Илко Стоянов е юрист, роден през 1970 г. в Благоевград. Магистърската си степен по Право е получил от Югозападен университет "Неофит Рилски" през 1996 година. Като адвокат практикува в София. За изборните длъжности, които е заемал вече стана дума.

Подкрепяният от БСП Румен Томов е роден през в 1961 година в Благоевград. Завършва висше образование като машинен инженер в Русенския университет и се занимава със строителен бизнес. В 2019 година като независим кандидат, подкрепен от БСП печели на втори тур кметските избори в Благоевград срещу кандидата на ГЕРБ и действащ кмет на града Атанас Камбитов.

На първия тур на изборите в Благоевград отидоха да гласуват рекордно нисък брой избиратели – едва 29% от имащите право на глас. Вотът в неделя ще покаже дали близостта на парламентарните избори няма да се окаже стимулираща за благоевградчани.

Както и да гласуват жителите на пиринския град, анализаторите със сигурност ще обсъждат има ли приливна вълна към партията на Слави Трифонов ИТН, какво означава поведението на ГЕРБ – за партията е новост изпадането от балотаж, с която тя явно трудно се справя – няма призив към симпатизантите й кого да подкрепят, как се е отразила на БСП кампанията.

Отговорите на всички тези въпроси ще дойдат в неделя вечерта.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!