Основната цел на окупаторите в Украйна всъщност не е Донбас, а Одеса и пълен контрол над Черно море. Това каза съветникът на министъра на вътрешните работи Вадим Денисенко в интервю за РБК-Украйна.

„Засега те имат план минимум – това е просто анексиране на тази територия, план максимум – ако успее, тогава да развият настъпление към Николаев и по-нататък към Одеса. Защото основната цел на тази война всъщност не е Донбас , но със сигурност е Одеса и пълен контрол над Черно море“, каза той.

Според Денисенко изпълнението на този план е важно за Кремъл и защото, ако руснаците успеят да превземат Одеса, те се връщат в началото на 20 век, когато Съветският съюз е патрулирал в по-голямата част от Черно море и е бил доминиращата сила в Черно море.

„Тоест това е тяхна стогодишна доктрина“, посочва съветникът на министъра.
В същото време, окупаторите все още не са успели да реализират това, което са замислили, смята той.

„Ситуацията е такава, че ние частично прекъснахме системата за снабдяване между части от руските армейски групировки в Южна Украйна. Засега те не могат да направят много в тази посока. Окопават се и се готвят да анексират тази територия“, обобщи Денисенко.


В Лвов започна подготовка за вероятно настъпление от Беларус.
Според кмета на града Андрий Садовий ситуацията на беларуско-украинската граница е непредвидима и това е най-голямата трудност.

Затова във всеки квартал на града ще бъде създаден щаб на отбраната и ще се проведе допълнително обучение на членовете на отбраната.

Обмисляме и вариант за формиране на резервни доброволчески батальони, заяви кметът на западния украински град, който досега не беше подложен на пряка военна заплаха.

Знамето на победата бе издигнато в централния парк на Лисичанск в ЛНР. Рамзан Кадиров публикува видеото в своя канал в Telegram. Ръководителят на Чечня каза по-рано, че съюзническите сили са поели контрол над града.

На кадрите се вижда как хора в цивилни дрехи под прикритието на военните издигат червеното знаме на победата над един от мемориалите. Тържествеността на церемонията се подчертава от долитащата отнякъде песен „Денят на победата“, изпълнена от Лев Лещенко.

„На нашите части, заедно със съюзническите сили, бяха необходими няколко часа, за да поемат напълно града под свой контрол“, пише Кадиров.

Ръководителят на Чечня отбеляза, че операцията по освобождаването на Лисичанск се е превърнала в ярък пример за ефективността на тактиката на руските войски срещу неонацистките формирования.