"Демократична България" (ДБ) не е взела окончателно решение дали ще подкрепи правителство на "Има такъв народ" (ИТН). Това обяви лидерът на ДБ Христо Иванов пред БНР.

"Не сме взели окончателно решение. Ще изчакаме до последния възможен технологичен момент. Да видим колегите от ИТН в каква посока ще тръгнат. Тогава ще решим. Не ни плашат с нищо предсрочни избори или изолация.

Тази е битка, от която никой не може да ни изолира. Другите идват и си отиват. Който иска да се бори за България, е с нас обикновено", каза Иванов.

"Не мога да кажа какво е нашето отношение. Реалността е, че на нас ни липсва и минимална доза информация на база, която да вземем решение.

Аз не знам каква е формулата. Тя се очертава и много ме притеснява това, което виждам като очертание. Надявам се това да бъде преосмислено от колегите от ИТН.

Не мога да си изкривя душата и да кажа, че фигурата, която в последния момент беше обявена за премиер-министър е убедителна.

Тук на става дума да коментираме биографията на г-н Николов. Начинът, по който стана появяването на Пламен Николов, много ме притеснява.

Става дума за процес без предсказуемост", смята Иванов.

"В този парламент би могло да се формира съществено мнозинство около ясно лидерство и около ясно заявени и внимателно обсъдени политики, предмет на политически ангажименти...

Ние сме в ситуация, в която не можем да структурираме процес на предварителен диалог по ключовите въпроси. Не се работи с политика на свършените факти...

Фундаменталният проблем, който имахме с маниера на управление на Бойко Борисов е, че цялата власт беше концентрирана около един човек.

Това даваше възможност за ниво на безконтролност, което се превърна в корупция.

Сега се очертава формула и влизаме в ситуация, в която има център на вземане на решения около г-н Трифонов, който е изнесен извън институционалната политика. Това е една черна кутия... Той действа обратно на формиране на доверие", заяви Иванов.

Той подчерта, че от ДБ са готови да подкрепят силно реформаторско управление, което да трансформира България:

"Ние трябва да сме убедени, че това се споделя от изграден екип, който може да го реализира, екип, който да има лидер. Осъзнавам, че е трудно да се намери такъв човек.

Вместо това виждаме човек, за когото най-доброто, което можем да кажем за него е, че трябва да му се даде шанс. Но не можем да си позволим да влезем в такъв режим в тази ситуация".

Иванов е категоричен, че иска диалог с ИТН. 

"Трябва да намериш общи знаменатели, да изградиш диалог. Не да ги слагаш в парламентарна зала и да казваш: "Или подкрепяйте, или сте виновни".

Така не се работи. Условията да дадем подкрепа за промяна в дълбочина, а не просто някой да държи вратата на Министерски съвет отворена. Никакъв целенасочен процес. 

Ние сме в ситуация, в която не можем да структурираме процес на предварителен диалог. Ние не можем това нещо да го сложим на масата. Ние сега ще бъдем в позиция на изчакване. Да видим дали колегите от ИТН искат ли нашата подкрепа. 

Готови да споделим тежката отговорност на едно управление, ако то ни убеди, че е реформаторско. Имаме кауза и това ни води. В петък с нас също беше обсъждано само името на г-н Петър Илиев.

И то беше обсъждано, защото ние го повдигнахме. Много дълъг разговор, в който се опитвах да обясня, защо не е подходяща личността на г-н Илиев. Ние от битката за България няма как ще бъдем изолирани", завърши Иванов.