Миналата седмица бе съобщено за рекорден спад на БВП по света. В сряда ще дойде ред на Швеция да обяви как стоят нещата при нея.

Бившият финансов министър и член на Умерената партия Андерс Борг смята, че шведската икономика е издържала на кризата по-добре от другите икономики и споделя как би работил с показателите, пише авторитетното шведско издание Svenska Dagbladet в материал, представен без редакторска намеса, цитира "Фокус".

Испания - минус 22,1%, Франция - минус 19%, САЩ - минус 9,5%.

Възможно е изчисленията за резкия спад на БВП през второто тримесечие - тоест намаление на общите разходи за всички стоки и услуги, произведени в страната - все още да не са приключили: БВП на еврозоната е намалял с 15%, а БВП на ЕС е намалял с 14.4%. През последните дни числата бяха мрачни.

В сряда от 9:30 часа вниманието ще бъде насочено към Централното статистическо бюро, което ще публикува шведските данни.

„Изглежда БВП на Швеция се е свил през второто тримесечие, както никога досега. Но вероятно все още ще бъдем сред страните с най-малък тримесечен спад“, заяви пред „Свенска Дагбладет“ Андерс Борг, бивш финансов министър и член на партията„ Умерени “, а сега консултант за Kinnevik и East Capital.

Svenska Dagbladet: Защо точно според вас Швеция се справя по-добре от останалите?

Андерс Борг: Нашите граждани се движат свободно по-рано от другите. Освен това много голяма част от нашата икономика се осигурява от области, в които хората могат да работят отдалечено.

В тази връзка Борг споменава и по-добрия интернет в сравнение с други страни, както и факта, че в Швеция жизненото пространство на човек е средно малко повече, отколкото в Испания и Италия, което означава, че в Швеция, вероятно през тримесечието, гражданите са работили по-усилено и са консумирали повече.

Освен това Борг отбелязва, че в Швеция не са имали сериозни проблеми с банковия сектор. Също така, за икономиката е добре, че цените на имотите засега не са паднали прекалено много.

„Предвид това, че у нас потреблението не е спаднало толкова много, а активността в Швеция е малко по-висока, отколкото в другите страни, може да се предположи, че се справяме по-добре в ситуацията от останалите“, казва Андерс Борг.

Бъдещето ще покаже, дали той е прав. Но горе-долу на подобно мнение са и икономистите на Skandinaviska Enskilda Banken (SEB). В публикуван миналата седмица доклад, банковите специалисти прогнозират, че шведския БВП през второто тримесечие ще спадне с 8% в сравнение с миналата година.

Рейтинговата агенция Standard & Poors е сред тези, които работят над оценката на кредитоспособността на Швеция и следи внимателно шведската икономика. Денис Нилсон, главен анализатор на компанията за Швеция, Норвегия и Дания, също предсказва, че швеция ще излезе от кризата в по-добро състояние от редица други европейски страни.

Но в сравнение с другите скандинавски държави, работите й не са толкова добре, счита той.

„Ако разгледаме постъпващите данни, например, статистиката за банкрутите, PMI (индекс на бизнес активността) и безработицата, ще се окаже, че положението в Швеция е по-лошо, отколкото в Норвегия и Дания“.

Standard & Poors не направи прогноза за БВП за второто тримесечие, но, според неговата информация, за тази година в сравнение с миналата, вероятно, спадът ще е от 6,2%.

Защо мислите, че шведската икономика се справя с кризата по-добре, отколкото икономиката на другите европейски страни?

Денис Нилсон: Нашите компании имат доста добра съпротивляемост. Освен това, е много вероятно да е помогнала липсата на толкова строга карантина, колкото в другите страни. Също така, причината може да се крие в структурата. Скандинавия още преди помощните пакети във връзка с карантината бе създала мрежа за социална защита, която поддържа потреблението.

Също така той посочва, че един от най-тежко засегнатите от кризата сектори е туризма, а в сравнение със страните от Южна Европа, в Швеция той не е толкова голям, така че страната е избегнала най-лошото.

В същото време Нилсон отбелязва противоречие в анализа, твърдящ, че икономиката на Швеция се справя по-добре, отколкото икономиките на другите страни, където карантината е била по-строга. И Норвегия, и Дания въведоха сериозни ограничения, но според прогнозите, нещата при тях вървят по-добре.

„Възможно е Дания да премине през кризата по-успешно от Швеция, защото тя има сравнително добре развити продоволствена и фармацевтична индустрии, а в тези сфери търсенето почти не е спаднало заради пандемията“, посочва Денис Нилсон.

Но да се върнем към бившия финансов министър Андерс Борг.

Какво ще означават цифрите, които ще се появят в сряда, за министъра на финансите и какви решения могат да бъдат взети въз основа на тях?

Преговорите за новия бюджет вероятно ще започнат по-близо до средата на август, а на срещата в Харпсунд ще бъде постигнато известно споразумение. Според мен правителството би постъпило разумно да въведе обширна фискална политика и за 2021 г.

Също така, според него е възможно икономиката да трябва да бъде стимулирана през 2022 г. чрез инвестиции в инфраструктура и жилища. Дали тя ще се възстанови след падането, според Андерс Борг, ще зависи от случилото се в преговорите за политическия курс между социалдемократите, либералите и партията Център.

„Вярвам, че икономическото възстановяване през 2021 г. зависи главно от политическия курс“, подчертава Андерс Борг.
Показатели за БВП за второто тримесечие на 2020 г.

Според Централното статистическо бюро брутният вътрешен продукт е стойността на всички стоки и услуги, произведени в дадена държава. Използва се за описание на икономическия растеж.

Ето малко информация за БВП през второто тримесечие на 2020 г.

САЩ: минус 32,9% (при годишна норма) и минус 9,5% спрямо второто тримесечие на 2019 г.

Испания: минус 22,1% спрямо второто тримесечие на 2019 г. и минус 18,5% в сравнение с първото тримесечие на 2020 г.

Италия: минус 17,3 (при годишна норма) и минус 12,4% спрямо първото тримесечие на 2020 г.

Франция: минус 19% спрямо второто тримесечие на 2019 г. и минус 13,8% спрямо първото тримесечие на 2020 г.

Германия: минус 10% спрямо Q2 2019.

Еврозона: минус 15% спрямо второто тримесечие на 2019 г. и минус 12,1% спрямо първото тримесечие на 2020 г.

Цял ЕС: минус 14,4% Q2 2019 и минус 11,9% Q1 2020.