Имаше време, когато ковид пандемията изглежда, че потвърждаваше толкова много от нашите предположения. Тя свали хората, които считахме за злодеи. Тя издигна онези, които смятахме за герои. Това беше благоприятно за хората, лесно успяха да преминат към дистанционна работа от дома си, макар че създадоха проблеми в живота на онези избиратели на Тръмп, които си живееха в старата икономика, това казва Томас Франк, колумнист на Guardian за САЩпредава trud.bg

Подобно на всички язви, ковид често се приемаше като Божията ръка на земята, бичуваща хората за техните грехове срещу висшата наука и видимо сортира праведните от немаскираните нечестивци. „Уважавайте науката“, ни казваха знаците. И ето, ковид дойде и ни принуди да го направим, и да издигнем нашите учени до най-високите места в социалната власт, и където забраниха събранията, търговията и всичко останало.

В онези дни ние хвърляхме вината толкова невинно и се карахме на воля. Знаехме кой е прав и клатихме глава, към онези, които грешаха, и плуваха в техните басейни или се лежаха на плажа. За нас беше напълно логично, и че Доналд Тръмп, политика, когото презирахме, не успя да разбере ситуацията, и предлагаше на хората да си инжектират белина, макар че той лично беше отговорен за това супер бързо разпространяващо се събитие. Самата реалност наказа лидерите като него, които отказаха да се облегнат на опита.

Престижните медии дори измислиха начина да обвинят най-лошите жертви на системата на това организирано невежество, която те нарекоха „популизъм“.

Но в наши дни консенсусът не е същия, както беше преди. Сега медиите са пълни с обезпокоителни истории, които предполагат, че ковида може да е дошъл, не от „популизма“, а от лабораторното прецакване в Ухан, Китай. Можете да почувствате как започват моралните конвулсии, при въпроса: Ами ако самата наука по някакъв начин е виновна за всичко това?

В отговор на глупака Тръмп либерализма направи култ в йерархията на пълномощията като цяло.

Не съм експерт по епидемиите и като всички останали, които познавам, прекарах пандемията в условията на това, което ми беше казано. Дори преди няколко месеца се опитах да споря със зрител на Fox News, че не вярвам в теорията за течове от лабораторията за произхода на ковид.

Причината да го направя е, че вестниците, които четох, и телевизионните предавания, които гледах, много пъти ме уверяваха, че теорията за течове от лаборатория не е вярна, че това е расистка теория на конспирацията, че само заблудените тръмписти вярват в нея, и защото, въпреки целия ми цинизъм, аз съм този, който винаги се е доверявал на масмедиите.

Моето собствено самодоволство по този въпрос беше разклатено от есето за течовете от лаборатория, публикувано в бюлетина на ''Атомните учени'' по-рано този месец, а няколко седмици по-късно всички от доктор Фаучи до президента Байдън признаха, че в хипотезата за лабораторните инциденти може да има нещо вярно.

Все още не знаем истинския отговор и вероятно никога няма да разберем, но това е моментът да предвидим какво в крайна сметка може да означава една подобна находка. Ами ако тази луда история се окаже истина?

Отговорът е, че това, може да унищожи вярата на милиони. Последната глобална катастрофа е финансовата криза от 2008 г., която разби доверието на хората в институциите на капитализма, в митовете за свободната търговия и новата икономика и в крайна сметка и в елитите, които управляват двете американски политически партии.

През годините либералните лидери се трудиха да се преправят в защитници на професионалната почтеност и установиха своята легитимност в почти всяка област. В отговор на глупака Тръмп либерализма изгради своеобразен култ към науката, експертизата, университетската система, „нормите на изпълнителната власт“, „разузнавателната общност“, Държавния департамент, неправителствените организации, масмедиите и йерархията на пълномощията като цяло.

Сега сме, в предупреждаващите дни на катастрофалната глобална криза # 2, от ковид, разбира се, и тя е много по-лоша от срива на ипотеките и уби милиони, разруши живота и наруши световната икономика далеч по-мащабно. Трябва ли да се каже, че учените, експертите и неправителствените организации и т.н. сме злодеите, а не герои на тази история, и много добре можем да видим как почитта към експертите по ценностите на модерния либерализъм ще попаднат в огнената топка на обществения гняв.

Помислете върху подробностите от историята, както ги научихме през последните няколко седмици:

- Има лабораторни течове. Те не са резултат от конспирации, а „лабораторния инцидент е инцидент“, както казва Нейтън Робинсън и те се случват през цялото време, в тази или друга страна, и хората умират от тях.

- Има доказателства, че въпросната лаборатория, която е изследвала коронавирусите на прилепите, може да е провеждала и така нареченото изследване „печалба от функцията“, едно опасна новост, при която болестите умишлено се правят по-вирулентни.

Между другото, дясно мислещите не са и мечтали за „печалба от функцията“, но всички готини вирусолози го правят (в тази страна и в другите), дори когато площадите предупреждават за това от години.

- Има силни намеци, че някои от изследванията на вируса на прилепите в лабораторията в Ухан са финансирани отчасти от американското национално медицинско учреждение, което означава, че хипотезата за теч от лаборатория не засяга само Китай.

- Изглежда е имало удивителни конфликти на интереси сред хората, на които е възложено да стигнат до дъното на всичко, и конфликтите на интереси винаги са това, което препъва добронамерените професионалистите, и за което либералите настояват, че всички трябва да се вслушваме, да почитаме и да се подчиняваме.

- Масмедиите, в ревностното си наблюдение на границите на допустимото, настояха, че ''Русия гейт'' е била вярна, но хипотезата за теч от лаборатория е фалшива и горко на всеки, който се осмели да не се съгласи с това. Репортерите преглътнаха това и след това, което е ласкателно за експертите, ги цитираха, и след това настояваха, че това е 100% правилно и абсолютно неоспоримо и че всичко останало е само от невъзмутимата глупост на Тръмп, и че демокрацията умира, когато невярващите говорят и т. н.

- Монополът в социалните медии всъщност цензурираха всяка публикация за хипотезата за теч от лаборатория, тъй като те воюват с дезинформацията, и хората трябва да бъдат върнати към истинската и правилна вяра, както е договорено с експертите.

„Нека се помолим сега за науката“, информира ни журналист от New York Times в началото на ковид пандемията. И заглавието на неговата статия излага основната вяра на либерализма в епохата на Тръмп: „Коронавирусът е това, което получавате, когато игнорирате науката“
Десет месеца по-късно, в края на една страшна статия за историята на изследванията за „печалба от функцията“ и нейната възможна роля във все още продължаващата ковид пандемия, Никълсън Бейкър пише следното: „Това може да е големият научен мета експеримент на XXI век.

Може ли свят, пълен с учени, да прави всякакви безразсъдни рекомбинативни неща с вирусните заболявания в продължение на много години и успешно да избегнат сериозно огнище? Хипотезата беше, че да, това е напълно изпълнимо и рискът си струваше да се приеме. Но няма да има пандемия".

Само че, тя е тук. И ако наистина се окаже, че хипотезата за теч от лаборатория е правилното обяснение за начина, по който тя е започнала и че обикновените хора по света са били принудени да правят експеримент със своя реален живот при огромната цена, наистина ще има морално земетресение.

Защото ако хипотезата е вярна, скоро ще започне да се приема от хората, и че нашата грешка няма да е в недостатъчното уважение към учените, или в неадекватното уважение към експертизата, или в недостатъчната цензура във Facebook. Не беше ли възможно да се мисли критично за всичко казано по-горе, и да се разбере, че няма такова нещо като абсолютната експертиза.

Помислете за всички бедствия от последните години: икономическия неолиберализъм, деструктивните търговски политики, войната в Ирак, жилищния балон, банките, които са „твърде големи, за да фалират“, когато са обезпечени с ипотечните ценни книжа, кампанията на Хилари Клинтън от 2016 г. и всичките тези бедствия ни беше донесено от тоталното, самоуверено единодушие на високообразованите хора, които би трябвало да знаят какво правят, плюс пълното самодоволство на високообразованите хора, които би трябвало да ги контролират.

Аз отново, може би греша, след като изложих всичките тези спекулации. Може би хипотезата за теч от лаборатория ще бъде убедително опровергана. Аз сигурно се надявам да е така.

Но дори да сме на сантиметри по-близо до потвърждаването на тази хипотеза, можем да предположим какъв ще бъде следващият завой на наратива. Това беше „перфектната буря“, ще кажат експертите. Кой можеше да знае? И освен това, те ще кажат, че произхода на пандемията вече няма значение. Е, тогава се върнете да спите.