Опасна тактика възнамерява да приложи служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков за предсрочните парламентарни избори след месец, пише Труд.


С мотив, че се противодейства на търговията с гласове, ръководството на МВР възнамерява да разпореди извършването на показни арести на бизнесмени, политици и свързани с тях лица.

Планът ще бъде обявен на специално Национално съвещание на МВР, планирано за края на месец юни.

В периода между 1 и 11 юли вече са планирани операции на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Главна дирекция „Национална полиция“, които включват в ареста за денонощие да бъдат прибрани знакови публични личности, включително политици и индустриалци.

Планът включва още претърсвания на жилищни имоти, фирмени офиси и дори предприятия със стотици служители.

Налице е съществен проблем за реализиране на намеренията на служебния вицепремиер, на когото е възложена организацията на предсрочния вот.

Съществуват заповеди и инструкции, според които всички действия следва да се извършват с разрешение на съдия, както и да се съгласуват с досъдебното производство.

За да не бъде обвинен в произвол, Рашков, който е бивш следовател, възнамерявал в последния момент да измени текстовете на документите, като планираните операции се мотивират с  „действия по неотложност“.

Адвокати обаче са категорични, че ако се стигне до подобни акции, то те ще са в грубо нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс. Ако се стигне до подобен произвол, то е сигурно, че всеки засегнат ще осъди вътрешното министерство.

Друг е въпросът, че решенията на съда ще се забавят с година и повече, докато, ако се цели дискредитиране на определени политически кандидати в навечерието на изборите, то това ще се постигне с ресурса на МВР.

Тактиката на Рашков за предстоящите избори обяснява масовата чистка във вътрешното министерство, както и защо за първи път от 12 години, заради отказа на служебния министър – МВР, прокуратурата и ДАНС не подписаха споразумение за създаването на Междуведомствено звено за противодействие на купуването на гласове.