Политическата програма на БСП е да се осигурят повече средства за различни цели и в момента понеже наближават избори, това ще бъде подкрепено от почти всички, защото всички искат да бъдат добрички и да раздават пари на калпак.

Предизборната кампания е ясна и очевидно и това беше и договорено и с президента в оня разговор, на който журналистите не бяха допуснати, че все пак правителство няма да се състави с този мандат, но трябва да се даде възможност да се актуализира бюджетът, така че всичко се движи напълно логично , коментира пред БНР социологът Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг.

БСП в момента провежда поредица от срещи с граждански организации, браншови съюзи, работодатели и синдикати. На тях ще бъдат обсъдени приоритетите, които да залегнат в работата на евентуално бъдещо правителство, съставено с връчения на левицата трети проучвателен мандат. На срещите ще бъдат обсъдени и теми, свързани с актуализацията на бюджета.

Според Павлов следващите два месеца и половина, преди 14 или 7 ноември, когато следва да са изборите две в едно, всички тези действия в момента, ще имат слабо влияние върху избирателите:

„Няма да се промени структурата на парламента. Това кой печели изборите – това е доста спорен въпрос. Да продължаваме да се вторачваме кой ще има с няколко хиляди гласа в повече, е контрапродуктивно.

Въпросът и проблемът е кой ще може да състави правителство. И между трите центъра - ИТН, ГЕРБ, които си стоят сами и едни център със сходни намерения като ДБ и ИБГНИ, като около последните два охотно биха се прикрепили и ДПС и БСП.

Но проблемът е, че нито един от тези центрове на промяната няма да имат мнозинство и ще трябва да преговарят с другия - ГЕРБ, което пък ще е много трудно, не знам как ще се развие следващият парламент", посочи още Павлов.

По думите на Павлов съветниците на Радев  - "не са особено в час": "Те му замътиха главата колко машинното гласуване ще промени нещата, а се видя, че нищо коренно не се промени, а напротив - това удари БСП, защото си беше възрастов и избирателен ценз, а защо Нинова се съгласи, явно и на нея някой ѝ размъти главата, че това ще бъде в техен плюс, а очевидно беше, че те ще бъдат тежко ударени.

И сега някой ѝ "мъти главата", че избори две в едно ще е лошо за президента. За да бъде избран на първия тур - трябва да са гласували повече от половината избиратели по списък и повече от половината гласували да са гласували за дадения кандидат - и двете условия трябва са изпълнени кумулативно.

Ако изборите са поотделно, тези условия няма лесно да се изпълнят и шансът на Румен Радев да бъде избран на първи тур е практически нулев. Ако изборите са две в едно, шансовете за по-голяма активност са налице", поясни още Павлов пред БНР.