Правителството на Нидерландия изглежда има план за бъдещето на човешкия род, ако ли не за бъдещето на рода изобщо, коментира френското консервативно издание "Фигаро".

В писмо до парламента в началото на юли, в поразително журналистическо и политическо безразличие, министър Ингрид ван Енгелсховен, която отговаря за еманципацията, съобщи, че се премахва споменаването на женски и мъжки пол в нидерландските лични документи от 2024-2025 г.

Това е „ненужно“ вписване, заяви министърката, която иска „да ограничи колкото се може повече ненужното споменаване на пола“. „Нидерландците няма да бъдат първите“, Германия отвори пътя, изтъкна тя.

Нидерландците ще запазят споменаването на пола в своите паспорти, в съответствие с изискванията на Европейския съюз, който не се поддаде на призивите за полово неразграничаване. Нидерландия се позовава на аргумента за „бюрократична тромавост“, до която водело споменаването на пола по всеки повод.

Решението нямало да създаде проблеми на полицията, смята Ингрид ван Енгелсховен. Истинската причина за тази обществена революция е да се отговори на политическите претенции на ЛГБТК сексуалните малцинства (лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендъри, куиъри), някои от които - като трансджендърите, или по-конкретно „небинарните“ трансджендъри“ - не се чувстват нито мъже, нито жени и не се разпознават в „структурирането“ на обществото около мъжкия и женски пол.

„Гражданите трябва да могат да формират своята идентичност“, пише министърката, която е член на малката партия „Демократи 66“ в духа на 68-а, поставяйки въпроса в дневния ред на правителствената коалиция.

Терминът „формират“ явно сочи, че Ингрид ван Енгелсховен е чела американската философка Джудит Бътлър, която твърди, че полът е социален факт и „перформативен“ акт - а не биологична даденост.
Трансджендърите, чието брой остава твърде неясен, представлявали между 0,6 и 2,6 на сто от нидерландското население. Министърката обяви, че ще помогне на бизнеса също да избегне „ненужното вписване на пола“.

Любопитното е, че либералното правителство на Марк Рюте изглежда смята, че реформата ще даде възможност да се бори по-добре с неравенствата, които понасят жените, защото, премахвайки споменаването на пола, ще се отървем от изкушението за дискриминация...

С големи съкращения, превод “Гласове”