Думите от вчера на депутата от ДПС Хамид Хамид, който в интервю по Нова телевизия заяви, че от ДПС твърдо ще настояват да бъдат изяснени всички обстоятелства относно наложените на Делян Пеевски санкции по „Магнитски“, както и дали ДАНС и прокуратурата разполагат с информация по темата, са знакови поне в няколко посоки, пише "Труд". 

Първо, фактът, че партията застана твърдо зад Пеевски (в ситуация, при която бившият депутат от ДПС се оказа санкциониран, но доказателства за твърденията на американската администрация така и не бяха оповестени), очевидно не се харесва на кръга „Капитал“ и на аватара му Иво Прокопиев.

Това е така, защото същият не само се е надявал, че Пеевски ще загуби политическия си гръб заради попадането му в списъка на OFAC, но нищо чудно да се е опитвал предварително да убеди и американските си приятели в това.

Защото едно е да санкционираш неудобен някому бивш депутат и бивш собственик на медии, за когото си сигурен (или поне си се надявал), че никой няма да защити, а съвсем друго – политическа фигура, зад която стои знакова за България партия, доказала през годините не само, че е лоялен (включително към САЩ) евроатлантически партньор, но и че има основна заслуга за мирния преход в страната от комунизъм към демокрация.

Всъщност, важно е да се отбележи, че санкциите неофициално бяха обявени още на 1 юни с пост във фейсбук на Илиян Василев – бивш агент на ДС и настоящ член на приближеното на Прокопиев НПО „Антикорупционен фонд“, който се похвали, че се чакала „блага вест отвъд океана“. За какво говори Василев, стана ясно на 2 юни в късния следобед, когато санкциите официално станаха факт.

Още на следващия ден, рано сутринта, вестник „Капитал“ излезе с обширен материал, в който с неприкрита радост, изпъстрена с обилни лъжи, беше оповестен „краят на епохата Пеевски“ и че същият се превръщал оттук нататък в „парий“.

Всичко това показва не само, че със сигурност Прокопиев е знаел за това, че Пеевски ще бъде санкциониран, но и че вероятно има съществен принос в доносите, които със сигурност са текли от кръга „Капитал“ към американското посолство и американските институции, по адрес на бившия депутат от ДПС.  

Второ, „капиталци“ очевидно са се надявали, че предвид практиката на САЩ никога да не посочват публично какви точно доказателства мотивират санкциониране по „Магнитски“, никой няма да рови какво всъщност е довело до налагането на тези санкции.

Именно затова, когато парламентарната комисия „Магнитски“ изиска от ДАНС информация с какво разполага службата за Пеевски, а тази институция отговори (дали това е така, предстои да се разбере), че прокуратурата е забранила разкриването й, медиите на Прокопиев използваха случая, за да ударят за пореден път по държавното обвинение, което, видите ли, прикривало данни за действията на Пеевски.

Но не е само това. Липсата на информация в публичното пространство за факти, обусловили твърденията в санкциите на САЩ, ползва пряко кръга „Капитал“, защото колкото по-дълго време информация не бъде оповестявана, толкова повече това налива вода в мелницата на Прокопиев и медиите му, които необезпокоявано ще продължават да спекулират и да определят твърденията в мотивите на американската администрация, като нещо действително случило се и извършено неправомерно от Пеевски.

Тъй като бившият депутат от ДПС беше една от най-проверяваните фигури през годините от страна на компетентните органи, именно заради постоянните инсинуации на „Капитал“ и на говорителите на този кръг, едва ли точно прокуратурата ще прикрива нещо спрямо него. По-скоро и сега се касае за поредната манипулация, съчинена на крак и не минала без съдействието на новото ръководство на службите.

Затова и реакцията на представителите на ДПС е повече от логична. Единствено настояването „до дупка“ за разкриване на всяко нещо, с което САЩ или органите в България разполагат по отношение на Пеевски, може да покаже състоятелни ли са поредните инсинуации по негов адрес или, което е много по-вероятно, ударът с печат „Магнитски“, е инспириран от добре познатите олигархично-задкулисни играчи в България, начело с Прокопиев.