УЖАС

Докато редовите нашенци са подложени на убийствена доза радиация, хората от висшия ешелон консумират само проверени храни и се къпят с ^дълбоко сондирана вода^

Под кодовото название ^Делта^ се изследват и всички кулинарни продукти на правителствения хотел ^Рила^ и резиденция ^Врана^

Преди 5 години Украйна най-после затвори Чернобилската АЕЦ - разбира се, под силния натиск на Запада. Уви, след дъжд - качулка. Защото последиците от чутовната авария на 26 април 1986-та продължават да се усещат и досега. Учени пък доказаха, че България е на първо място в света по брой на заболявания и малформации, резултат от атомната катастрофа с мощ 300 пъти по-голяма от тази в Хирошима и Нагазаки.
Точно преди 19 години в 01 часа и 23 минути уредите в контролната зала на четвърти реактор на АЕЦ ^Чернобил^ полудяват. Следва взрив, при който 100-тонният защитен похлупак на реактора се разчупва като вафла. В небето изригва стълб от радиоактивна пара и горяще отломки от реактора. Самата активна зона се стапя в лава от метал и атомно гориво. 30 души от персонала са овъглени на място.
Но... първата официална информация за аварията се появява едва на третия ден. Това е кратко съобщение в невероятно оптимистичен дух, публикувано във в. ^Съветска Украйна^. Същата лаконична ^информация^ отпечатва и органът на ЦК на КПСС в. ^Правда^. А главата на съветското правителство Михаил Горбачов.... даже не знае нищо?!

А какво става у нас? Първото съобщение за атомната катастрофа се появява във в. ^Работническо дело^ чак на 30 април. Според него в украинската АЕЦ имало авария, при която загинали двама души. Смутолявя се за някакав повреден реактор и изтичане на радиоактивни вещества.
На следващия ден - 1 май, и у нас тече първомайска манифестация, на която стотици хиляди българи приветстват първите държавни ръководители и вождове на партията. Тогава по абсолютно престъпен начин от цяла България е скрито, че радиокативността на атмосферните отлагания за периода 30 април - 2 май е нараснала около 10 000 пъти. Абсолютният пик е измерен на 3 май на връх Ботев с отлагания от близо
50 000 пъти над нормата!
Всичко това обаче е укрито от редовите нашенци.
Вместо това на 7 май 1986 г. тогавашният зам.-министър на здравеопазването Любомир Шиндаров от тв-екрана успокоява нацията, че нямало опасна радиационна обстановка. За тази изключително нагла лъжа основна заслуга има и тогавашният зам.-председател на МС и шеф на комисията за борба с бедствията и авариите Григор Стоичков.
На 7 май първият секретар на посолството на САЩ у нас г-н Клайът посещава четвърти отдел на МВнР. В протокола от срещата зам.-шефката на отдела Светла Петрова отбелязва, че дипломатът е изразил ^неодобрение от нашата преса^, която ^не публикува^ точна информация за равнището на радиация в България^. После на втория секретар на посолството на САЩ е дадена фалшива справка, че ^в страната не са достигнати стойности, застрашаващи здравето^.
И холандският посланик Фабър на няколко пъти е успокояван във Външно.
Година по-късно властта продължава да мами изпадналото в радиофобия население. Главният санитарен инспектор на републиката Любомир Шиндаров отново пее ^приспивни песни^ от ефира на БНТ и даже приканва българите да консумират без никакъв риск до 4 кг месо и толкова мляко, млечни продукти и зеленчуци. Само че спестява някои ^подробности^. Като например резултатите от изследванията, които редовно извършва в присъствие на офицери от УБО секретната лаборатория на Института по радиобиология и нуклеарна медицина /НИИР/ в София. Там се изследват почва, вода, храни от всякакъв вид и произход. А пък в лабораторията по радиационна защита при Селскостопанската академия в столицата /ССА/ под кодовото название ^Делта^ се проверяват млека /сутрешно и вечерно доене/, боза, питейна вода и всякакви кулинарии от правителствения хотел ^Рила^.
И докато ^средният българин^ (този ^термин^ бе лансиран от продажните ^учени^ от НИИР при опита им да се защитят след 10 ноември) е подложен на убийствени дози радиационно облъчване, хората от висшия ешелон и техните семейства консумират само проверени храни и се къпят с ^дълбоко сондирана вода^. Цели 20 години преди Чернобил строго секретното разпореждане №191 на МС от 12 октомври 1966 г. ^създава самостоятелна лаборатория по радиология, която извършва цялостната дейност по контрололиране на хранителните продукти за радиоктивност, които се използват в системата на специалното снабдяване при Управлението за безопасност и охрана /УБО/^.
Имало е обаче и специалисти, които не плюят на научната и гражданската си съвест и с риск за кариерата си бомбардират Григор Стоичков с тревожни доклади. Повечето от тях са изготвени от колектив от НИИР с ръководител ст.н.с Георги Василев. ^Има групи, като тази между 7 и 16 години, при които максималното регистрирано облъчване спрямо годишните граници е 380 на сто... Вероятността от увреждания на плода даже при ниски дози радиация е много голяма и може да доведе до тежки социални последици...^
Най-страшен, безспорно, е финалният извод на учените от НИИР. Той гласи, че последствията от аварията ще се проявят след десетки години, а също и в следващите поколения.

Соня ЛАЗАРОВА 

ДОСИЕ
Ванга е помогнала на много украинци да излекуват себе си или семействата си след трагедията в Чернобил. Една от тях е жителката на Киев Ирина Беднарска. Тя родила сина си Артьом година след аварията. Лекарите я увещавали да направи аборт, защото ако бебето се появи на бял свят, го очаквали тежки болести и проблеми, с които родителите нямало да могат да се справят. Въпреки това жената рискувала. За жалост обаче ^белите престилки^ излезли прави. До 3-годишната си възраст Артьом направил над 10 бронхопневмонии и състоянието му било критично. Приятели посъветвали семейството да посети българската гадателка Ванга в Петрич. През 1988 г. украинците се срещат за пръв път с пророчицата. Ирина Беднарска разказва как Ванга от прага я попитала защо е дошла при нея. Тя й отговорила, че майка й и синът й са жертви на Чернобил, но ясновидката категорично отказала да говори за атомната катастрофа. Посъветвала я обаче поне веднъж годишно хората, пострадали от взрива, да сменят водата, храната и въздуха. А пък майката и синът на Беднарска щели да се оправят, ако поне 1 месец в годината живеят в Сандански и стоят при моста над реката. Това било тяхното спасение. След няколко седмици Артьом започнал да отхрачва и днес от болестата му няма и следа. Майката на украинката също се радва на завидно за възрастта си здраве.

Вследствие на взрива на 26 април 1986 г. в атмосферата са били изхвърлени от 100 до 150 млн. кюри радиация. Радиоактивните вещества са били в 3 физически форми: газ, аерозоли и твърди частици. Радиоактивното изхвърляне е включвало над 520 различни нуклеиди. То е било най-мощно през първите 2-3 денонощия след аварията. На 6-ия ден мощността на изхвърлянето отново започнала да расте заради нагряване на активната зона до температура над 2000 градуса по Целзий. Към 9-ия ден мощността достига 60 на сто от първоначалната. След изстиването на активната зона настъпва намаляване на мощността на взрива. След това обаче има два периода на увеличение на мощността - между 8 и 11 май и особено между 14 и 17 май, като пикът е бил на 16 май. Между радиоизотопите в началото на катастрофата преобладава радиоактивният йод 1-131. По-късно спектърът на радиоизотопите се разширява с цезий, стронций, рутений.

Веднага след взрива от остра форма на лъчева болест с фатален край се разболяват 31 човека. Първа мишена на ^аварията^ става щитовидната жлеза. Ето защо в поразените райони и досега се наблюдава бум на автоимунен тиреодит и рак на щитовидната жлеза. Много от пострадалите са развили сериозни нарушения на централната и периферната нервна система. Техните прояви са изключително разнообразни - болки в сърдечната област, инфаркт на миокарда на млада възраст, сърцебиене, аритмия, повишено кръвно налягане, нарушения в паметта и съня, депресия, емоционална нестабилност, страхови неврози и т.н. Зачестяват случаите на тежък диабет, туберкулоза, пневмония, язва, болести на черния дроб, панкреаса и червата. Многобройните изследвания, проведени от световноизвестни медици, установиха сериозно увеличаване на заболеваемостта от рак на стомаха, на простатата и кожата при мъжете, на млечните жлези при жените, особено младите. За щастие не се опровергаха песимистичните прогнози за бум на левкемия. Прогнозира се обаче нейното рязко увеличаване след 50 години. Определено е нараснал броят и на вродените дефекти и малформации - умствено изоставане, тежки поражения на костите, очите и вътрешните органи. На колкото по-ранен стадий е била бременността през този период, толкова по-големи са били пораженията на плода. Често се наблюдават и изменения в генетичната структура на хората от поразените райони, които ще се запазят много дълго време и следователно ще имат отрицателно влияние върху популацията.

Хроничното отсъствие на достоверна информация в бившия СССР и България води до възникването на различни слухове и неквалифицирани ^медицински препоръки^. Например за профилактиката и лечението на радиационните поражения редовите граждани на двете ^братски страни^ се съветваха един друг да пият колкото се може повече алкохол. Естествено, този съвет срещна ентусиазирана масова подкрепа особено в Русия, която по това време се гърчеше в ^сухия режим^ на Горбачовия министър Егор Лигачов. Не по-малко неграмотно се провеждаха и мероприятията по очистване на местата на радиоактивното замърсяване. Сградите се поливаха с пожарникарски маркучи, а водата свободно си течеше по почвата и асфалта. Листата се събираха и изгаряха в населените места. Изброяването на тези престъпни безобразия може да заеме цял том.

СЕКРЕТНО РАЗПОРЕЖДАНЕ №2078 НА УБО ОТ 4 МАЙ 1986 Г.
^Във връзка с повишаване бдителността за контрол на радиационната обстановка в страната и недопускане употреба на хранителни продукти и вода от обслужваните в обектите на УБО заповядвам:
• Снабдяването с хранителни продукти, плодове и напитки да се извършва от наши снабдителни бази и резервирани запаси след дозиметричен контрол.
• За всички продукти преди обработка и консумация да бъде извършен анализ от съответните специализирани звена и се разрешава тяхното използване от началника на ХБЛ - Христо Борисов.
• Да се осигури в достатъчни количества натурална минерална вода, а за хигиенно-битови нужди да се използва дълбоко сондирана вода.
• Да се извършва контрол на заразяването в поделение 44270 на всеки 6 часа и при промяна да се докладва незабавно в поделение 72500.
• Да се подсигури снабдяването на животновъдните ферми в стопанство ^Врана^ с дълбоко сондирана вода. За изхранване на животните да се използва сух груб фураж и фуражни смески след дозиметричен контрол и забрани използването на зелена маса под всякакъв предлог до второ нареждане.
• Снабдяването с безалкохолни напитки да се извършва след контрол на производството им с натурална минерална вода.^
Документът е подписан от тогавашния шеф на УБО ген. Илия Кашев, който уж се самоубива година по-късно. Около мистериозната кончина на генерала и до днес продължават да витаят много въпросителни.