IN MEMORIAM
• Вторият й съпруг я изоставил заради друга
• Според нея Тодор Живков е станал жертва на съпартийците си

На 25 февруари 2007 г. в 4 часа сутринта почина известната адвокатка Рени Цанова. Юристката, която казваше, че законът е нейната Библия, а съдът - нейният Бог, бе покосена от рак. Макар че в гилдията знаеха за болестта й, смъртта й потресе мнозина. Защото никой не очакваше тази бърза кончина.

Малко хора помнят, че истинското име на адвокатката, защитавала Тодор Живков, Илия Павлов, Емил Мариев, Даниела Терзийска и много, много други, не е Рени Цанова, а Райна Цанова Петрова. Рени не обичаше човек да се обръща към нея с името Райна, не знам защо, довери пред репортер на “ШОУ” неин колега. Известната юристка била с много особен характер - затворена, непристъпна и дистанцирана. Може би защото била невероятно амбициозна. Желанието й непрекъснато да се доказва, че е най-добрата, че е на върха, може би стана причина хората да странят от нея, коментират столични прависти. И си спомнят как преди много години в едно от редките си откровения Рени споделила, че всяка от пледоариите си записвала на касетофон.
Прослушвала записа, правела необходимите корекции, отново произнасяла речта, отново коригирала било тембъра на гласа си, било използваните думи... И отново, и отново, и отново записвала и поправяла... Докато накрая останела доволна. Рени знаеше, че не е добър оратор и затова работеше страшно много, признават и приятелите, и враговете й. Някои от тях откриват причината за тази нейна амбициозност в детството й. Родителите на Райна били най-бедните в Ябланица, тя е израснала в много лишения и самота. Будната девойка иска да следва право, но не й дават заветната бележка, защото семейството й имало ^отрицателно отношение към новия строй^.
^Записах се в Акушерското училище само да не се върна на село и още в първи курс се омъжих. Богат съпруг, пълна материална осигуреност, роди се и дъщеря ми. След 7 години брак напуснах охолния си дом с детето, без да взема нищо. Подслонявах се, където намеря, работех в ^Шейново^ и за три години успях да си взема всички изпити^, довери в едно интервю топадвокатката. До последно тя изпитваше някакво чувство за вина пред дъщеря си Мая, която от години живее в САЩ, че докато е била малка, не е имала възможност винаги да бъде близо до нея. Може би затова никога не прие да зищитава детеубийци и педофили. Имала и още един грях, който сигурно е изкупила със смъртта на рожбата си. Докато чакала да роди, до нея друга млада жена - Евгения, станала майка на близнаци. ^Ама че са мънички! Ако и моите са такива, по-добре да не раждам!^, изцепила се Рени, без да прецени с тогавашната си селска недодяланост, че е обидила тежко съседката си по легло. Малко след това самата тя дала живот на близначки. Само след седмица обаче едното момиченце починало.
Оттогава бъдещата звезда на правото се зарекла нито да говори, нито да си помисля неща, които биха могли да засегнат някого.
Около любовния живот на жената, защитавала Тато, още витаят слухове и легенди. Истината е, че тя имаше три брака. Първият се разпада, защото богатият й съпруг бил върло против да стане адвокатка и да абдикира от грижите за семейния уют. За втория си мъж - Стоян, Цанова признава, че е ^детайлирал всичко в нея^. Той й дал мироглед, пълен с обич и радост. Покойната юристка доверява, че не би могла да си представи живота си без него въпреки солидната ^ножица^ във възрастта. С третия си съпруг Божидар Недялков се развеждат след дълъг съвместен живот, защото той се влюбва в друга жена.
Заболяло я, но приела философски раздялата. В интерес на истината той се грижел до последно за нея и за внуците им, разказват близки на Цанова.
В интервю за “ШОУ” именитата правистка описа срещите си с Илия Павлов след 10 ноември, когато той току-що е станал бос на ^Мултигруп^. Малко преди ^нежната революция^ тя го измъква по обвинение в трафик на коли. Благодарният клиент не забравя това и в качеството си на най-богатия човек в България й предлага работа в корпорацията си и луксозна кантора на пъпа на София. Кани я на обеди и вечери, води я на семинар на Витоша, на който присъстват всички кадри на окръжните комитети на БКП. Рени обаче разкритикувала Указ 56 и станало ясно, че мястото й не е сред тези хора. Убедила се, че не може да работи за тях, но с Илия Павлов си останали добри приятели до края на живота му.
Сърдечни отношения запази и с най-прочутия си клиент - Тодор Живков. Той дори присъства на промоцията на първата й книга в НДК и произнесе кратка, но затрогваща реч.
^За мен темата Живков не е секретна. Той беше жертва на собствените си съпартийци, които му подготвиха едно елементарно обвинение, с което успяха да го наскърбят дълбоко. Той до последно твърдеше: Обидно ми е да отговарям за 30-40 леки коли и за 50-60 апартамента, които съм ги дал на заслужили хора, и то по съответния ред. Живков казваше: Нека ме съдят за това, че съм допуснал или извършил политически престъпления. Може би ще ги приема, може би ще се защитавам. Но, вижте, това за апартаментите е смешно и обидно...^, сподели Рени Цанова.

Здравко ЗАПРЯНОВ

ТОПДЕЛАТА НА РЕНИ
• Защитава Тато след свалянето му от власт
• До последно оспорва версията, че Даниела Терзийска е удушила сина си Пепи.
• Преборва обвиненията за далавери с имоти срещу Юлия Берберян.
• Извоюва оправдателна присъда за пратения погрешка в затвора шофьор на ТИР Вальо Александров. През 1983 г. той е обвинен, че е убил жена си. Съдът иска смъртна присъда. Съдия е бъдещият премиер Димитър Попов. Набеденият убиец е излежал част от присъдата си, когато съвсем случайно милицията залавя истинския извършител на престъплението. В МВР и досега наричат този случай ^грешката на века^. Рени Цанова разказва как маститият патоанатом проф. Стойчо Раданов ефектно ^доказал^ вината на Александров с някакво парче кост. Тогава Ванга й казала да не се отчайва, защото ^друг човек ке лежи за това^.
• Застава срещу обвинителната теза, че полицаи са убили Ангел Димитров - Чората по непредпазливост.
• С нейна помощ през 1987 г. е отменена смъртната присъда на тройния убиец Нешо Колев.

За повече подробности от живота и кончината на Рени Цанова репортер на “ШОУ” се свърза с Ели Симеонова, секретарка на видната юристка, която от 15 години насам неотлъчно е била до нея.

- Приемете нашите съболезнования за смъртта на г-жа Цанова...
- Благодаря ви! Тя почина от рак. На какво точно - не знам. Беше 25 дни в Правителствена болница...
- Вярно ли е, че преди десетина години пак е страдала от онкологично заболяване? Рецидив ли се е получил?
- Да, преди години наистина й откриха тумор на гърдата. Наложи се операция. Тогава изчистиха всичко. Имаше и тумор на шийката на матката. Възможно е пак оттам да е тръгнало...
- Нейни познати и колеги твърдят, че е била доста особен човек - не е допускала никого до себе си. Вашият коментар?
- Някои я мразеха, други я обичаха, но всички я познаваха. Тя беше много открит човек, но наистина не допускаше всеки до себе си. Една шепа са хората, които бяха най-близките й. Тя беше абсолютен работохолик. Затова накрая много се измъчваше...
- От какво се измъчваше?
- От това, че не може да работи. Преди 2-3 месеца се наложи да престане да работи и това буквално я съсипваше.
- Разбрахме, че в последните й дни край нея неотлъчно е била сестра й Дочка...
- Дочка наистина се грижеше за нея, но и дъщеря й Мая се върна от Щатите, където отдавна живее, още щом я приеха в Правителствена болница. Така че двете се редуваха. И все пак най-много, а всъщност - винаги, за нея се грижеше бившият й съпруг Божидар Недялков. Те бяха разведени отдавна, но до края си останаха много близки приятели.

Едно интервю на
Ели СТАТКОВА