Световния лидери се събраха за официалното държавно погребение на 41-ия президент на САЩ Джордж Буш-старши, който почина в петък вечерта. Церемонията се състоя в националната катедрала в Капитолия.
 
Принцът на Уелс, германският канцлер Ангела Меркел, йорданският крал Абдула II, бившият британския премиер Джон Мейджър бяха сред официалните лица, пристигнали във Вашингтон да почетат президента.
 
Всички погледи, обаче, бяха вперени в първия ред, където бяха събрани живите американски президенти и техните съпруги. Атмосферата стана още по-сериозна, когато в залата пристигнаха настоящият президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания.
 

Направи впечатление, че Тръмп се здрависа с предшественика си Барак Обама и жена му Мишел, но не и с Бил и Хилари Клинтън. До тях пък седеше 39-ият президент на САЩ Джими Картър, но беше твърде далеч.
 
Мелания се здрависа и с Бил Клинтън и помаха учтиво на Хилари, която беше основният опонент на Тръмп на изборите през 2016 година.


 
В своята реч син на покойника – Джордж Буш-младши, който е 43-ият президент на САЩ, отбеляза, че баща му го е учил, че „службата към обществото е благородна и необходима. „Той приемаше провала като част от това да живееш пълноценен живот, но ни учеше никога да не се определяме чрез провала. Той ни показваше как грешките могат да ни направят силни“, посочи той в емоционалното си изказване, по време на което гласът му трепереше и се налагаше да прави паузи. „През сълзи казваме, нека знаем колко сме благословени да те познаваме и обичаме. Велик и благороден човек, най-добрият баща, който един син и една дъщеря могат да имат“, каза още Буш-младши.
 Превод и редакция: БЛИЦ