Последният финансов отчет на Apple разкри, че кешовите резерви на технологичния гигант от Купертино са нараснали до невероятните 246 млрд. долара. Инвеститорите със сигурност имат много идеи как да бъдат използвани тези средства. За момента обаче изглежда малко вероятно повечето от тях да бъдат осъществени, пише в свой материал по темата изданието Barron’s, пише profit.bg.

Материалът цитира проведена наскоро анкета сред щатските потребители, в която 22% от респондентите са заявили, че биха искали да видят кола, разработена от Apple, в следващите пет години. Втората по численост група клони към разработка на стрийминг услуга, подобна на Netflix.


Инвеститорите често размишляват върху възможността Apple да използва натрупания кеш, за да направи голямо придобиване. Имената на Netflix, Tesla и Disney са споменавани от време на време в такъв контекст, но тези сделки не изглеждат вероятни, смята анализаторът на Baird  - компанията, изготвила анкетата – Уилям Пауър.

За нещастие на мечтателите, Apple вероятно ще избере да инвестира в не толкова бляскави области, като например своя бизнес с услуги. В това число влизат онлайн магазинът за мобилни приложения App Store и и платформата за стрийминг на музика Apple Music, но тук евентуално може да се прибави и видеосъдържание.

„Въпреки че придобиванията могат да помогнат в това отношение, ние вярваме, че органичните инвестиции в съдържание, иновативни функционалности и нови услуги ще позволят на компанията да подобрява своето позициониране в дългосрочен план,“ пише в анализаторска бележка Пауър, цитиран от Barron’s.

Инвеститорите обичат, когато компаниите разширяват дейността си по отношение на услугите, тъй като по този начин напрежението върху хардуерните продажби отслабва. И това е от ключово значение за Apple в момента, имайки предвид, че потребителите на компанията вече сменят телефоните си по-рядко и често пренебрегват най-новите модели за сметка на по-стари и евтини устройства.

Друго приложение на кешовите резерви, което със сигурност ще се хареса на инвеститорите, е те да бъдат използвани за обратно изкупуване на акции. Пауър отбелязва, че 94% от кеша на компания се държи извън САЩ, така че въвеждането на политика, която да направи връщането на задгранични авоари по-евтино за компаниите, може да предизвика повече обратни изкупувания. Новият президент на САЩ Доналд Тръмп вече намекна, че обмисля въвеждането на подобна политика.

Barron’s завършва материала, съветвайки читателите си да не очакват Apple да направи голям ход със своите 246 млрд. долара.

В петък акциите на гигатга затвориха търговията на Nasdaq на цена от 132.12 долара за брой. Това дава на компанията пазарна стойност от 691.60 млрд долара.