"Без Господ нищо не можем да направим, затова първо ще се обърна към Партиарха", така премиерът на България Бойко Борисов започна речта си по време на официалното откриване на председатеслтвото на България на ЕС.

"Имаме шест месеца да положим усилия не само за България, но и трябва да бъдем безпристрастен модератор на събитията и на случващото се в Европа. В същото време и за всеки българин трябва да остане усещането, че и ЕС прави нещо за него", призова премиерът.

По думите му Крим, Словени и Харватия, както и много други са проблемите, с които ЕС и България трябва да се изправи. Към тях е и миграционния поток, миграционната криза, киберсигурност и редица други. "Всичко това трябва да се реши през тези шест месеца, в които сме начело на ЕС", категоричен бе лидерът на ГЕРБ

"Мислех, че Туск се шегува с мен, че всеки ден е учил по едно изречение на български, за да произнесе днешната си реч, но той не се е шегувал", така премиерът коментира речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Преди минути силна и емоционална реч направи и президентът Румен Радев, който каза, че България е в ЕС от 11 години, но от 13 века сме югоизточната порта на континента.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес първо медията ни публикува ексклузивно видео от важно мероприятие, което се случва в момента в центъра на София, където са премиерът Бойко Борисов, президентът Радев, Туск, Юнкер и още редица важни родни и европейски дипломати.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!