Ново проучване показва, че размерът на човешкия мозък се е увеличавал всяко десетилетие от 30-те години на миналия век. Тази тенденция най-вероятно е резултат от подобрени фактори на околната среда в ранна възраст и може да предпази тялото от деменция в напреднала възраст.

Проучването изследва MRI на мозъка на 3226 души, които са участвали в Framingham Heart Study (FHS). Инициативата е основана през 1948 г. и обединява членове, родени през всяко десетилетие от 30-те години на миналия век. Сега списъкът включва и внуците на някои от първоначалната група.

В своята работа учените се опитали да сравнят мозъците на хора на 30 години с тези, родени през 70-те години, пише IFLScience. Резултатите от проучването показват, че средният обем на мозъка се е увеличил от 1234 милилитра на 1321 милилитра през този 40-годишен период. С други думи, през този период от време човешкият мозък се е увеличил с 6,6%.

Площта на мозъчната повърхност се е увеличила още повече: средната кортикална площ на тези, родени през 1970 г., е била почти 15% по-голяма от тази на хората, родени четири десетилетия по-рано. Площта на кората се е увеличила от 2056 на 2104 квадратни сантиметра.

"Всяко десетилетие оказва влияние върху размера на мозъка на хората и потенциалното дългосрочно здраве. Генетиката играе важна роля при определянето на размера на мозъка, но констатациите показват, че външни фактори като социални, културни и образователни също могат да играят роля", казва авторът на изследването.

Какво въздействие ще окажат подобни промени върху здравето ни в дългосрочен план предстои да видим. Но учените казват, че обемът на мозъка на възрастен има пряко въздействие върху когнитивната функция в напреднала възраст. Хипотезата е, че по-големият обем на мозъка показва по-голямо развитие на мозъка и по-голям „мозъчен резерв“, което обяснява намалената честота на деменция.

Например, въпреки че броят на хората с болестта на Алцхаймер в Съединените щати продължава да нараства, общият процент на населението с неврологични заболявания, свързани с възрастта, намалява от няколко десетилетия.

„По-голямата структура на мозъка представлява по-голям мозъчен резерв и смекчава ефектите от мозъчни заболявания, свързани с възрастта, като болестта на Алцхаймер и деменция“, заключават учените.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук