Първите Хомо сапиенс в Европа са живели в пещерата Бачо Киро край Дряново! Новината от изминалата седмица вече обиколи света. А откритието е, че разумният човек е населявал скалните кухини още преди 46 000 години. Съжителствали са с пещерни мечки, хиени, дори с неандерталци.


Снимка: btvnovinite.bg

"Това е българо-германски проект. От българска страна работи Националният археологически институт, а от германска страна е Института „Макс Планк“", обясни доц. д-р Николай Сираков - ръководител на българската част на проекта, в ефира на bTV.


Отдавна подозирахме, че ще имаме много ранни находки, категоричен беше той.

По думите му това е ключов момент в историята на човечеството – този период, от който са находките в пещерата.

"До този момент в историята на човечеството участват представители на различни архаични видове, това е последната смяна – неандерталците се сменят от Хомо сапиенс. Това е видът, към който ние принадлежим", обясни ученият. 

 


Снимка: btvnovinite.bg

Пещерите са били естествени открития, защото не са знаели да строят още жилища. Хомо сапиенс са били ловци и събирачи, ходели са на лов и плячката им са били животни от околността. 

"Никак не се различаваме, ние сме наследници и сме от същия вид. Идват от Близкия изток, но видът възниква в Африка", посочи доц. д-р Николай Сираков.  


Снимка: btvnovinite.bg

По думите му голямото различие между поведението на неандерталците и Хомо сапиенс е, че нашият вид е много любопитен и в резултат на това заселва цялата планета.   

Преди 10 години стопаните на пещерата поставят на входа й фигури на първобитни хора. Днес атракцията вече е научно подплатена.

Открити са сечива, оръдия на труда, зъби и кости на животни, но и на хора.

 


Снимка: btvnovinite.bg

Резултатите от ДНК тестовете доказали, че находките категорично са от Хомо сапиенс, като най- древната датира отпреди 46000 години. 

„Това са групи от първите модерни хора, групи ловци и събирачи. Те пристигат в Европа най-вероятно от Близкия изток, по данни от материалната им култура. Нямаме генетични данни от този период и хората от Бачо Киро са първите, които се изследва палеогениката им.

Ще бъде от огромен принос да се сравнят с другите находки, които ще дойдат“, посочи и изследователят Ценка Ценова.  


Снимка: btvnovinite.bg

Досега се смяташе, че разумът се е появил в Европа за първи път преди 40000 години, но в Румъния.