Бившият агент на ЦРУ Феликс Родригес, който е участвал в задържането и екзекуцията на Ернесто Че Гевара, разказа пред журналисти защо САЩ в един момент са престанали да организират покушения спрямо Фидел Кастро. Запис с интервюто му прозвуча по латвийската радиостанция Baltkom в рамките на специално предаване, посветено на смъртта на кубинския лидер.
Родригес споделя, че след няколко опита за покушение ЦРУ е решило да използва Кастро в борбата срещу СССР.

"Работата е там, че Кастро се превърна в огромно икономическо бреме за Съветския съюз. СССР изразходваше огромни суми, за да подпомага Куба. Поради тази причина САЩ не бяха заинтересовани от това да се "освободят" от Фидел Кастро. Разбира се, имаше някои хора, които все пак решиха да продължат с опитите да се избавят от него, но те не бяха удачни. Аз предложих кандидатурата си за ликвидирането на Кастро, когато той бе на тренировъчен лагер в Гватемала. Бях избран за мисията, но след това плановете се промениха. Така или иначе, покушенията не са били толкова много, колкото е казвал самият Кастро. И това, в което можем да бъдем абсолютно уверени е че Фидел Кастро имаше огромна подкрепа от собствените си спецслужби", казва Родригес, цитиран от РИА Новости.

Той също така разказа за това как е била организирана охраната на кубинския лидер.

"Преди много години, кубински майор, който вече не е между живите, ми разказа, че броят на личните охранители на Фидел Кастро достига 10 хил. души. Това представлява доста плътна охрана. А например, когато Кастро го канят в някое посолство, специалните подразделения проверяват всичко изключително внимателно. И ако намерят оръжие у някого, те го молят да напусне иначе Кастро няма да се появи. Той винаги е имал личен готвач, не е ядял чужда храна. Така че, Кастро имаше най-добрата служба за охрана от всички президенти в света", казва бившият агент от ЦРУ.

Превод и редакция: БЛИЦ