Само за 7 месеца от началото на 2018 г. от международен туризъм в хазната са постъпили 2 милиарда евро. Наред с това 1,2 милиарда са приходите от летния туризъм само за два месеца - юни и юли, отчете министър Николина Ангелкова пред медите след приключване на работната среща с бранша, на която бяха обобщени резултатите от сезона и подготовката за следващия. Тя уточни, че това представлява 3,6 на сто ръст на летните туристи.

На първо място сред чуждите туристи са гостите ни от Румъния, Германия, Гърция и следвани от Русия и Турция. Отчита се пробив сред туристите от Испания и Америка, което се случва за първи път, коментира Ангелкова. От Испания, например, са почивали у нас 30 хил. туристи, което е впечатляващо, тъй като страната ни е конкуренция в летния туризъм.

Над 600 хил. лв. са постъпили само от глоби на концесионери и наематели, нарушили изискванията. 250 са подадените от гражданите жалби и сигнали. Най-често те са били за липса на спасители, по-малко оборудвани спасителни постове и медицински пунктове, както и заета допълнителна търговска площ без разрешение.