Азиатските акции отстъпиха от шестмесечните си върхове днес, тъй като инвеститорите прибираха печалби преди решението на Федералния резерв на САЩ, което се очаква да хвърли допълнителна светлина върху плановете на централната банка относно лихвите до края на годината.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.4%, като спадът бе  оглавен от основните индекси на Австралия и Южна Корея.

Японският Nikkei остана почти без промяна, докато китайският индекс на сините чипове падна с 0.5%.

Индексите на Уолстрийт вчера затвориха разнопосочно, като S&P 500 изгуби минималните 0.01%, а Nasdaq добави 0.12%.

Някои пазарни играчи заявиха, че разпродажбите са предизвикани от появила се информация, че Китай се противопоставя на изискванията на САЩ при търговските преговори.

Въпреки това, като цяло много пазарни играчи запазват надеждите за сделка между Вашингтон и Пекин, като двете страни все още водят преговори.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтизер и министърът на финансите Стивън Мнучин планират да пътуват до Китай следващата седмица за поредния кръг от преговори с китайския вицепремиер Лиу Хе.

Очакванията до голяма степен са, че Фед ще остави лихвите без промяна по-късно днес. Централната банка също така се очаква да изложи план за спиране на свиването на своя счетоводен баланс на стойност 4 трлн. долара, или така нареченото количествено затягане.

Очакванията за по-предпазливи действия на Фед се отразиха на щатския долар.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, падна до 2.5-месечно дъно от 96.288 вчера и за последно бе на ниво от 96.465.

Еврото се търгуваше почти без промяна срещу 1.1354 долара, близо до достигнатия вчера двуседмичен връх от 1.1362 долара.

Доларът се разменяше срещу 111.61 йени, като поскъпва леко за деня, но все още остава под 9-дневния връх от 111.90, достигнат в петък.

Австралийският долар поевтиня с 0.2%, до 0.7071 щатски долара, след като лихвите по държавните облигации на страната продължиха да намаляват вследствие на очакванията за понижение на лихвите.

Британският паунд остава заложник на медийните заглавия за брекзит.

Премиерът Тереза Мей се очаква да помоли ЕС да отложи излизането на Великобритания поне с три месеца, след като планът й да подложи сделката на трето гласуване бе осуетен, след изненадващата намеса на председателя на парламента.

Паундът за последно се търгуваше без промяна спрямо долара на ниво от 1.3265, под деветмесечния си връх от 1.3380, достигнат преди седмица.

Цените на петрола се задържаха близо до четиримесечни върхове вследствие на очакванията, че ОПЕК ще продължи с ограниченията в производството до края на годината и след като данни показаха изненадващ спад в петролните запаси на САЩ.

Фючърсите на щатския лек суров петрол се търгуват без промяна на цена от 59.02 долара за барел, след като вчера докоснаха нивото от 59.57 долара, което бе най-високото от ноември.