От 100 до 600 хил. тона боклук годишно ще изгаря новият завод за рециклиране на отпадъци на АКБ-Форес в Полимери АД- Девня, който трябва да заработи до 3 години, съобщава "Стандарт". От изгорените отпадъци при 1200 градуса с уникалната шведска високотемпературна технология, ще се произвежда пара и електричество, с което ще се задоволяват собствени потребности. Това обяви във Варна шефът на Българска индустриална група Николай Банев.
Той обясни, че „Полимери” е третият по големина потребител на електроенергия у нас и с изграждането на завода за рециклиране на отпадъците, ще намалят разходите си за пара и електричество.
АКБ Форес се е спрял на шведската технология на фирмата „Юзитол”, заради пълното изгаряне на отпадъците и ниските вредни емиси в атмосферата. Законодателството в Швеция в това отношение е по-строго от това в ЕС и заводите на фирмата са в центъра на населените места, обясни Банев.
У нас все още няма нито един такъв завод, докато шведите са потстроили над 30. Вицепрезидентът на „Юзитол” Матиас Филипсон добави, че в Швеция работят съвместно с концерна СААБ, като управляват 3 завода и рециклират по 500 хил. тона отпадъци годишно. Там дори плащат за боклука, за да може да върви производствения процес на пара, електричество и топлоенергия за индустриалния район на Линкьопинг, обясни специалистът.
Себестойността на инсталацията, която ще се изгражда в Девня е за близо 80 млн. евро. За нейното захранване ще бъде привлечен боклукът на Девня, Провадия, Шумен, Добрич и част от битовата смет на Варна, кято няма да може да се преработи от новоизграждащия се завод край Езерово.
Още с началото на проучванията на шведските специалисти станало ясно, че нашият боклук е висококалоричен, като изчисленията сочат, че от изгарянето на 4 тона се получава енергия, колкото от 1 тон нефтен продукт.
Шведите дори са направили изчисления, ако количествата битови отпадъци у нас намалеят, да се внася боклук от Италия и Гърция. За целта може да се използва близостта на Варненското езеро до „Полимери”, коментира Николай Банев. /БЛИЦ