Като се говори за инициативата „Три Морета“, България вече е вложила над 1 млрд. лева.

Това отбеляза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след края на междуправителственото заседание в Гърция, пише Труд бг.

Премиерът изтъкна изграждането на интерконектора с Гърция, съдружието на България с 20% в терминала за втечнен газ, новите самолети, Балкански поток.

„Пренасяме газ, взимаме такси, вложенията са изцяло български. Жп линията, магистрала Струма, това, което днес говорим, от Александруполис да отидем до магистрала Марица, това е всичко в инициативата „Три морета“.

Всичко е с български пари, вложени вече. Ние вече сме го направили, ние го правим, другите още са на теория“, коментира Борисов.

Премиерът изтъкна още значението на транспортните коридори 4, 8 и 10. По думите му е важен и трети мост над Силистра.

Борисов акцентира върху мерките на българската държава като превенция срещу коронавируса и посочи, че в щаба са включени най-добрите специалисти.

Премиерът обърна внимание върху необходимостта от дисциплина и отговорно отношение на обществото по темата. „Като се каже държавата, това означава всички ние“, добави Борисов.

На въпрос на медиите за тол-системата и винетките, премиерът Борисов посочи: „

Питайте тук колко плащат за техните магистрали, за да са сигурни, боядисани, с мантинели, с маркировки, на 5 години да се сменя асфалта, колко им струва това и всички българи, идвайки в Гърция как го плащат.

Ние няма да можем да удържим по милиард, милиард и половина, плюс ново строителство, без тези такси“.