С между 20 и 40 лева месечно ще се увеличат вноските по новоотпуснатите ипотечни кредити, прогнозира кредитният консултант Тихомир Тошев. Нарастването ще се усети плавно през годината и е на база на настоящата цена на жилищните заеми.

Тошев е категоричен, че заради високата ликвидност на банките и конкуренцията на пазара, когато започне ръстът на цените на кредитите, той ще бъде минимален.

За „Монитор“ експертът уточни, че по-голямото увеличение на вноската с 40 лв. се отнася за ипотека от 200 хил. лв. със срок на погасяване 20 години, в случай на нарастване на лихвата по него с 0,4 процентни пункта. За жилищен заем от 100 бона в лева, покачването на месечния разход ще е само с 20 лева, пресметна той. Тошев допълни, че си струва да се помисли за предоговаряне на условията на ипотечния кредит единствено, когато месечната вноска се увеличи с повече от 50 лв. „Тръгването към предоговаряне трябва да се обмисли много внимателно, защото за него банките искат такса от 100 до 400 лв.“, посъветва финансистът.

„По всички отпуснати кредити клиентите трябва да си прочетат внимателно договора за кредит, да видят тяхната лихва за кой пазарен индекс е вързана и да следят движението на този пазарен индекс. По изтеглените вече кредити лихвите ще нараснат тогава, когато пазарният индекс, който определя тази лихва, тръгне нагоре“, обясни експертът.

По думите му големите ръстове на ипотечното кредитиране крие рискове. Ако хората не си правят разумно сметката, могат да изтеглят ипотечен кредит, който след няколко години да се окаже, че ще бъдат затруднени да обслужват, защото лихвите не са фиксирани, предупреди Тихомир Тошев. Той посъветва потребителите всичките им задължения да бъдат не повече от 30% от месечния им доход. Според него банките оценяват добре кредитоспособността на клиентите си.

Тошев смята, че лихвите при потребителските кредити ще се запазят на сегашните нива – 5 до 7%. Той очаква кредитният пазар да расте във всички сегменти: „Очаквам ръст между 3 и 5% на броя на ипотечните и между 5 и 8% при потребителските кредити“. Според него ще има задържане на цените на имотите като цяло, което ще е плюс за банковото кредитиране.