Решението на Борисов да не внесе в парламента предложението за болничните е неправилно. Българинът гледа на държавата като на чуждо тяло.


Докато това да мамиш държавата е национален спорт и докато бъдат чувани тези, които викат най-силно, държавата ни ще бъде най-бедната в Европейския съюз. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

За последните 6-7 години болничните са се увеличили двойно. С това решение правителството дава сигнал, че отстъпва под натиска на синдикатите и най-вероятно тези злоупотреби ще продължат, добави той.

Има внесен бюджет и за пореден път странична идея завъртя някакъв страхотен скандал, вместо да коментираме това, което е вътре в бюджета. Това се повтаря всяка година, посочи икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Двамата експерти коментираха и изготвения от ИПИ Алтернативен Бюджет 2020.

През последните няколко години правителството успя да успи всички анализатори, защото в последните няколко бюджета параметрите са подобни. Има едно успиване в обществото, затова се опитваме да дадем алтернатива.

Затова първото, което залагаме в алтернативния бюджет, е да има излишък от над 1 млрд. лева, който също може да се похарчи, ако бъде събран, но само със съгласието на парламента.

Затягането на контрола на ДДС е хубава идея, но дали прагът не трябва да се вдигне. Едното ни предложение е той да се удвои до 100 000 лева.

Когато решаваш да мачкаш малките, увеличи им поне прага, заяви Ганев, като обясни, че сред другите предложения на Института за пазарна икономика е 2% от здравната вноска да отиват в частен фонд, а 2% от подоходния данък да отиват към общините.

Подкрепихме изготвения от правителството бюджет. Смятаме, че макрорамката е амбициозна и им пожелаваме да изпълнят и приходната, и разходната част.

Предложеният от ИПИ бюджет е реформаторски – предлагат се реформи в сектори, които се отлагат от много години, като съкращаване на държавната администрация.

Ако тази реформа се направи, заплатите в администрацията могат да бъдат увеличени с много повече от 10%. Подкрепяме предложението на ИПИ за намаляване на някои данъци. Тези предложения обаче би трябвало да се разпределят за цяла управленска програма, а не за година, каза Добрин Иванов.