Цените на петрола спаднаха миналата седмица, тъй като Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК) и производителите извън картела не сключиха споразумение за намаляване на производството, пише CNBC, цитирана от money.bg. 


Само в понеделник брент изгуби 18,7% до 36,8 долара за барел, а американският лек - 17,1% до 34,22 долара за барел. 

"Суровият петрол се превърна в по-голям проблем за пазарите от коронавируса", ​​каза Адам Крисафули, основател на Vital Knowledge, който акцентира и върху това, че суровината е "критично важна" за американската икономика - много специалисти са заети в тази индустрия, а нефтените и газовите компании са особено значими за дълговите пазари, особено този на облигации.

Цените на горивата падат заради коронавируса, ето с колко!

Коронавирусната епидемия вече доведе до удар върху търсенето на суровината. Суровият петрол в Западен Тексас поевтиня с 32% от началото на годината, докато сортът брент изгуби 31%.

Мнозина очакваха ОПЕК да се намеси с по-сериозни съкращения на производството, опитвайки се да поддържа цените стабилни.

Но след като преговорите се провалиха - съюзникът на ОПЕК Русия отказа да се съгласи с предложеното допълнително намаление на продукцията от 1,5 милиона барела на ден - сега може да има проблеми при предлагането.

14 държави членки на Организацията и страните от ОПЕК+, не успяха да постигнат споразумение за удължаване на текущите съкращения на производството.

Това означава, че на 1 април, когато изтича настоящото споразумение, всяка страна ще решава колко да произвежда. Саудитска Арабия обяви отстъпки от официалните си пазарни цени за април.

"От 1 април започваме да работим, без да се съобразяваме с квотите или намаленията, които бяха въведени по-рано", каза Александър Новак, руският министър на енергетиката, на срещата на ОПЕК + във Виена миналата седмица. "Това не значи, че всяка страна няма да наблюдава и анализира развитието на пазара."

Според Morgan Stanley, Brent ще падне до 35 долара за барел през второто тримесечие, а според Goldman Sachs - до 30 долара за барел през второто и третото тримесечие. Предходната прогноза беше за 57,50 долара за барел.

"Около 20 долара за петрол през 2020 година", написа в Twitter Али Хедери, бивш старши съветник на Exxon за Близкия изток, а сега главен изпълнителен директор на американската стратегическа компания Dragoman Ventures. 

Крисафули изтъкна, че ценовата война този път "не трябва да бъде толкова мрачна като тази през 2015 г.", когато цените на Brent се сринаха до 28 долара през януари 2016 г., тъй като този път Саудитска Арабия "не е агресорът", а и защото кралството "не може да понася петролна депресия."