Парите за компенсиране на българския работодател ще дойдат от този бюджет, но те се взимат от енергийните дружества. За съжаление само държавните, но не знам защо само от държавните.

Това заяви в ефира на bTV икономическият сътрудник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

"Сякаш частните  не печелят в момента от високите цени на тока. Защо тогава частните бизнеси искат пари от нашия джоб, от нашата хазна. Тежката криза започна миналата година, откакто българския бизнес и българските юридически лица бяха изтласкани на така наречения свободен пазар и след като се увеличи цената на енергията в Западна Европа и в Европейския съюз, това се отрази на българския пазар", каза тя.

"Именно това доведе до необходимостта от плащане на компенсация още миналата година. Това означава, от една страна първо българските работодателски организации бяха отговорни за това, че години наред настояваха да отидат на така наречения свободен пазар, а на второ място, това беше прието от предходното правителство, предходните правителства на ГЕРБ", добави Григорова.

"Това се случи и по време на служебното правителство, но то изобщо нямаше какво друго да направи. Ситуацията сега в началото на годината се усложни не заради войната в Украйна, не поради инвазията на Русия, а поради санкциите, които бяха наложени на Русия и поради факта, че въпреки че нашият министър-председател обеща на връщане от Брюксел, че в момента, в който спре доставката на газ, ние ограничаваме износа на ток, той не го направи, и за съжаление не изглежда да си спомня, че е обещал такова нещо", заяви тя.

"Какво трябва да се направи с тока? Не трябва да спрем износа му, а да го ограничим. Не може да си го складираме, ние така или иначе ще произвеждаме повече, тъй като цената е висока. Дружествата, които изнасят, ще продължават да печелят, но нито бизнесът в България, нито домакинствата в България ще усещат този тежък ужасяващ натиск, който биха усетили сега без компенсациите", каза тя.

"Ние сме се завъртели в един порочен кръг и сме направили така, че да се увеличава цената на тока, а оттам насетне караме работодателските организации да се молят буквално за компенсации от нашите пари от държавния бюджет, за да вържем накрая цялата тая верига. А кой беше в началото този, който провокира увеличението на цената на тока", добави икономистката.

"Първо либерализацията на енергийния сектор, и второ политиката, позициите, които зае българското правителство в геополитическата тежка ситуация в момента, допълни Ваня Григорова.