Състоянието на американския предприемач Илон Мъск се е увеличило с 36,2 милиарда долара, след като акциите на Tesla поскъпнаха и общата пазарна капитализация на компанията достигна рекорд и надхвърли трилион долара. Това предаде Bloomberg.

Към 26 октомври Bloomberg оценява състоянието на Мъск на 289 милиарда долара. Предприемачът е забогатял драстично и заема водеща позиция в класацията на най-богатите хора в света.

Покачването на цената на акциите на Tesla дойде след публикуването на тримесечната печалба, която отчете рекордна тримесечна печалба за трети пореден път (1,6 милиарда долара, ръст от 389 процента).

Освен това печалбата беше повлияна от поръчката на Hertz - най-старата компания за коли под наем в света - за 100 хиляди електрически коли. Той стана рекорд за корпорацията, както и най-големият на световния пазар на електрически превозни средства за всички времена. С негова помощ Tesla спечели 4,2 милиарда долара.

Според анализатора на Morgan Stanley Адам Джонас, Илон Мъск може да стане първият трилионер в света благодарение на SpaceX. Анализаторът е уверен, че космическата компания се готви да стане най-скъпата в света, а не само в своята индустрия.

През октомври капитализацията на SpaceX надхвърли 100 милиарда долара. Въпреки това анализатор от Morgan Stanley оценява стойността на компанията на 200 милиарда долара.

Превод: БЛИЦ