Да бъдат отпускани по-големи социални помощи, но само на най-нуждаещите се, предлагат икономисти от Института за пазарна икономика, които са направили анализ на социалните плащания в страната и дават предложения за промени.

Според икономистите от ИПИ например помощи за отглеждане на деца получава твърде широк кръг от хора. Огромната част от средствата през бюджета на социалното министерство се насочват към широки групи получатели - семейства с деца, хора с увреждания и други, като често обхващат значителен брой хора, които не са сред най-нуждаещите се, пише в анализа на ИПИ.

А в същото време размерът на помощта не е достатъчен за най-нуждаещите се.

“Големият разход за бюджета се формира от Закона за хората с увреждания - най-вече месечната финансова подкрепа за хората с увреждания, Закона за личната помощ - това са средствата за механизма лична помощ, както и Закона за семейни помощи за деца - най-вече месечните помощи за отглеждане на дете”, пише в анализа на ИПИ.

А от класическите програми за социално подпомагане на най-бедните могат да се възползват малко хора, смятат от ИПИ. Само 10% от бюджета на социалното министерство е за програми за подкрепа на най-нуждаещите се.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук