Около 300 хил. евро са необходими, за да построите нова къща край София, казват инженери. Както при колите има различни марки, модели, модификации и нива на оборудване, така и при къщите цените могат да варират в много широки граници според желанията на инвеститора, класа на вложените материали, характеристиките на терена и конкретните проектантски решения, пише Труд бг.

Но като някакъв ориентир за стойността на строителството, може да се каже, цената за нова къща излиза около 1000-1500 евро за кв.м. Отделно е стойността на терена. За стандартна къща на два етажа площта на всеки етаж трябва да е около 80 кв.м.

В къщата например може да има дневна - около 40 кв.м, кухня 10 кв.м, три спални по 15 кв.м, две бани с обща площ около 15 кв.м, два дрешника по 5 кв.м, стълбище 15 кв.м, антре и коридори поне 10 кв.м, склад 5 кв.м, и техническо помещение 10 кв.м.

Към цената на строителството трябва да прибавим цената на парцела, която също варира в много широки граници според това колко близо е до София, какъв път има до него, дали в района има магазини и аптека.

Например терен за стандартна къща може да струва 60 хил. евро. Така общата цена за построяване на къщата излиза около 300 хил. евро. Отделно е цената за обзавеждане.