Български гурбетчии зад граница и нашенци отдавна заселили се в чужбина са били купувачи на едно от десет жилища, продадени през последните месеци, съобщава „Монитор“.

Според зам.-председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Александър Бочев определено има нарастване на покупките, но хората не са много и със сигурност делът не е висок и е под 10%.

София удари в земята Πapиж, Mилaнo и Цюpиx
 
„През последната година, откакто се заговори сериозно с пандемията, най-активни са купувачите българи от Великобритания.

Причината е, че там 37% е данъкът за покупка на имот за отдаване под наем, а у нас - 9%. Повечето нашенци купуват имот в родината за инвестиция. Немалка част придобиват жилището за да имат подслон у нас, като се върнат за постоянно в България“, пояснява той.

По думите на кредитния консултант Тихомир Тошев, в последната година много от нашенци зад граница обмислят заради пандемията да се върнат в родината, като немалко от тях не са в предпенсионна възраст. От тях голяма част купуват имотите със спестени средства и не им се налага да теглят кредит. В същото време при кредитите имаме с 10% ръст на запитванията от българи, работещи в чужбина“, уточнява той.

Според него трудно може да се каже какъв е точно делът на българските граждани зад граница, решили да купят имот в родината. „Немалка част от тях са от изселниците ни в съседна Турция и те купуват обикновено къщи по селата, като тези сделки трудно се хващат от проучванията на имотния и ипотечния пазар. Високоплатените специалисти българи, работещи в чужбина обикновено пък предпочитат да теглят ипотека у нас, за част от цената на покупката на имот в родината. Те обикновено купуват апартаменти основно в София и Варна“, пояснява Тошев.

Според Добромир Ганев, председател на НСНИ, пандемията стимулира покупките на имоти от гурбетчиите.

„Част от тях се се връщат за постоянно у нас.

До 10% от сделките се падат на тях. Повечето тях купуват жилища в големите градове и по-малко къщи, защото апартаментите са по-ликвидни имоти. Къщи купуват хора, които имат повече пари и притежават и жилище в града. Основно сега покупките са за лично ползване или за дългосрочна инвестиция, за запазване на стойността на парите, а не за даване под наем, защото в момента наемният пазара е слаб. Част от такива сделките се правят и от пълномощници-близки на купувача“, припомня Ганев.

Наблюденията на някои столични брокери от посредническите агенции сочат, че на нашенци зад граница се падат около една пета сделките с жилища. Наско Атанасов обяснява, че около 20% са такива сделки с българи от чужбина.

„Една част от тях купуват имат за инвестиция, а другата - с идеята да се върнат в родината и да има къде да живеят. В този случаи става дума за хора, които се пенсионират. Немалка част и от хората от чужбина българи купуват с ипотека“, уточнява той.

Жена публикува СНИМКА на килера си и стана милионерка
 
По думите на Константин Пандов гурбетчиите търсят или големи апартаменти или по-малки, задаване под наем и избягват имотите със средна квадратура.
„Предпочитат се жилища на топ места в градовете. Наскоро нашенец от чужбина направи покупка на лукс апартамент на тихо място около НДК“, каза столичният брокер.

„Засега не са много българите от чужбина, които са купувачите на имоти у нас. Може би през лятото картината в известна степен ще се промени. Всичко зависи от пандемичната обстановка. Във всички случаи такава инвестиция е добре обмислена“, коментира столичният брокер Тихомир Цаков.