Американската икономика нараства с рекорден ръст от 33,1% на годишна база през третото тримесечие на 2020 г.

Впечатляващите резултати идват след като правителството инжектира в нея повече от 3 трилиона долара за справяне с пандемията, за да стимулира потребителски разходи, съобщи Ройтерс. Те са увеличили с 2,9% при очаквания за вдигане с 2,6%.

Резултатите надминаха прогнозите за скок от 31%, като записаха най-бързия темп на растеж, откакто правителството води статистика от 1947 г, съобщи Trading Economics. След незапомнен спад от 31,4 процента за второто трисечетие, сега Америка отчита увеличение на БВП с 1,9% на годишна база, което е над прогнозата за 1,6%.

Обявените данни леко надвишиха прогнозите да 31 процента, ръстът е наистина изумителен след рекордния спад от 31,4% през второто тримесечие и дава знак за възстановяване на икономиката от тежката пандемия.

Данните, постигнати като резултат от икономическата политика на Тръмп, насочена към увеличено потребление, със сигурност ще даде попътен вятър в последните дни на кампанията действащия президент.

Те идват дни след като беше обявено, че американските работодатели са добавили 125 хил. работни места през октомври спрямо намалението през септември и показва, че пазарът на труда продължава да расте със стабилни, но умерени темпове.

Опонентът му Джо Байдън пък се очаква да засили критиката по отношение на производството, нивото на което все още е под това на последното тримесечие на 2019 година.   

Обнадеждаващите данни излизат броени часове преди очакването Федералният резерв да понижи за трети път за годината лихвите.