"Газпром" обяви, че от сряда сутринта ще намали още обема на доставките към Германия - до 33 милиона кубически метра дневно - защото се налагало да спре още една турбина на газопровода "Северен поток", която имала нужда от ремонт, съобщава "Reuters".

Това е едва около 20 процента от капацитета на съоръжението и половината на подаваните досега количества.

Новият удар по доставките идва в момент на високо напрежение, когато Русия и Западът си разменят икономически удари в отговор на действията на Москва в Украйна. Европейският съюз обвини Русия, че прибягва до енергиен шантаж, докато Кремъл твърди, че прекъсването на газа е причинено от проблеми с поддръжката и ефекта от западните санкции.

Financial Times: Путин започва газова война, Европа се подготвя за най-лошото

Преди огласяването на тази новина германските власти обявиха, че към момента газохранилищата в страната са запълнени до 66 процента и че очакват до 1 ноември количеството складиран газ да достигне 80-85 на сто от общия им капацитет.

Политици и експерти отдавна предупреждават, че Русия може да прекъсне газовите потоци тази зима. Подобна стъпка ще тласне Германия в рецесия и ще доведе до скок на цените за потребителите, които вече се борят с по-високите цени на храните и енергията.

Германия беше принудена миналата седмица да спаси Uniper, най-голямата си компания, внасяща газ от Русия. Съгласно спасителния пакет, германската държава се сдобива с 30% дял в компанията, срещу 15 млрд. евро от парите на данъкоплатците.

Превод и редакция: БЛИЦ!