КНСБ и Федерация на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата промишленост (ФСОГСДП) към КНСБ и нейният председател инж. Петър Абрашев изразяват голямата си тревога от факта, че ръководството на фирма “Монди Стамболийски” АД обявява спиране на производството от 01. юни 2009 г. и освобождаване на близо 500 работници и служители, съобщават от синдиката.
Фирмата е част от „Монди Груп” - Австрия. Произвежда хартиени чували за страната и чужбина. Това е най-голямото предприятие в община Стамболийски и закриването му ще доведе до безпрецедентна безработица в региона, а много семейства в града ще останат без доходи.
Засега всички опити на синдикатите за контакт с ръководството и търсене на по-приемливи решения за излизане от кризата остават без последици. По всичко личи, че изявленията на изпълнителния директор Александер Криклер за това, че човешкият ресурс е безценно богатство се отнасят само за австрийските, но не и за българските работници.
Драстичните действия на ръководството на компанията, които се предприемат като оставят стотици семейства на улицата доказват това, а не позицията на Европейския парламент за солидарна защита на хората на наемния труд от страните членки.
КНСБ и ФСОГСДП – КНСБ изпратиха своята позиция и информация по случая с „Монди Пекиджинг” - Стамболийски и на Международната конфедерация на профсъюзите, както и на Европейската конфедерация на профсъюзите, заявяват от синдиката. /БЛИЦ