Първите часове на търговете на водещите борси в Стария свят показаха – след азиатците и европейците се безпокоят за бъдещето на своите отношения със САЩ и не бързат активно да се занимават с покупко-продажба на акции. Вижда се, че европейските инвеститори са притеснени от съкращаването на обемите на световната търговия след избирането на Доналд Тръмп за стопанин на Белия дом, пише Life.ru.
Например, индексът на най-големите предприятия в региона Stoxx Europe 600 отчете спад в хода на търговете от 0,7% — до 332,58 пункта.
 
На практика всичките европейски борси са на червено, сочат данните от търговете. Най-големият спад е в Холандия – местният AEX Volatility през първите два часа от търговете изгуби цели 6%, останалите индекци от региона засега отчитат спад от  0,5—1%.
 
Ако се съди по националните фондови индекси, то най-зле е ситуацията във Великобритания, където всичките национални индекси под общата абревиатура FTSE отчитат спад от 0,05 до 0,4% от началото на търговете. Подобна ситуация се наблюдава и на пазарите в Германия, Белгия, Австрия, България, Исландия, Франция, Швеция, Испания, Италия и редица други страни.
 
На фона на повсеместното понижаване на деловата активност изпъква Дания – всичките ѝ пет индекса са в „зелената зона”, прибавяйки ръст от между 0,5 до 1,2%. Заедно с нея индексите на Чехия и Русия също растат.
 
Превод и редакция: БЛИЦ