Асоциацията на млекопреработвателите няма да се включи в протеста на фермерите и към блокирането на прохода Шипка в четвъртък. Това заяви след среща с вътрешния министър Михаил Миков председателят на асоциацията Михаил Тачев, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Тачев коментира, че протестите се ръководят от политически и корпоративни интереси. Според него целта е да се монополизира сектора и да се защитят интересите едва на десетина човека.
Срещата е по искане на асоциацията, като целта й е да се прегледа европейското законодателство и да се намери начин за получаване на разрешение от Европейската комисия за отпускането на 60 млн. лв. като субсидия за млекопроизводителите. Става въпрос за 1835 ферми, а през последните 17 години отрасълът е в много тежко състояние, обясни Тачев.

От асоциацията поискаха още и намесата на правителството за увеличаване на гратисния период за изпълнение на изискванията на ЕС след 1 януари 2010 г., когато заради сертификата за качество ще спре изкупуването на млякото от около 100 000 дребни фермери и ще се унищожи поминъкът на поне 400 000 души.
Михаил Миков се е ангажирал да постави пред правителството проблемите, повдигнати от Националната асоциация на млекопреработвателите.
Междувременно стана ясно, че млекопроизводителите не са отменили предвидения за 12 ч. утре протест на прохода Шипка. /БЛИЦ