Обрат в тенденциите на имотния пазар отчитат експертите. Клиентите вече са по-търпеливи, търсят най-изгодната сделка. А хората с пари са готови да броят 6 и 8-цифрени суми за просторни къщи с двор в полите на Витоша.

Новите нагласи на пазара разкри пред финансовия портал pariteni.bg Цветелин Иванов от агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

„Ако вземем предвид първото шестмесечие на 2023 година, сравнено със същия период за предходната година, забелязваме спад на броя реализирани сделки у нас. Основна причина за това е промяната в поведението на купувачите, които вече проявяват повече търпение и търсят възможно най-добрата сделка за тях, дори и да се наложи да изчакат малко повече, преди да я сключат”, обясни Иванов.

През 2022 година се е забелязвало съвсем различно, дори по-истерично поведение сред купувачите, които, притеснени от инфлацията и ежедневното покачване на цените на имотите, искаха да влязат в сделка възможно най-бързо.

Днес ситуацията е по-различна, а на пазара се забелязва повече разум и не се търси покупка “на всяка цена”. Благодарение на това, в голям процент от случаите дори се стига до понижаване на исканата цена на имота в региона между 2 и 7 процента - нещо, което не се наблюдаваше като тенденция през 2022 година, подчертава Цветелин Иванов.

Това, което се забелязва през настоящата година, е и по-ограниченото предлагане на завършени имоти на пазара. Това се дължи до голяма степен и на по-малкия брой опции за покупка след приключена сделка. Имотите, които са в добро състояние и на атрактивна локация, излизат по-рядко на пазара или са с твърде високи цени, за да бъдат продадени. Това също е част от причините да имаме по-малко сключени сделки през настоящата година.

По-разумните и изгодни сделки в момента са тези в новоизграждащи се жилищни сгради, в техния по-ранен етап на строителство. Там се наблюдава предлагане на имоти с между 30 и 35 процента по-ниски цени, сравнено с подобни предложения с издаден Акт 16 в съседни сгради на същата улица, казва експертът

И дава съвет: „Преди пристъпване към сделка, купувачите да се обърнат към брокер от водеща агенция, по възможност експерт в ресора “Ново строителство”. Той би могъл да даде нужната информация за инвеститора и строителната компания, които стоят зад съответния имот.

Това е изключително важно, за да не станат купувачите жертва на порочните практики на пазара в днешно време. Тук отново говорим за нуждата от допълнително търпение, което търсещите покупка на недвижим имот следва да проявят, за да сключат възможно най-добрата сделка.”.

Попитан кои са най-атрактивните райони за новоизграждащи се сгради в София в момента, Цветелин Иванов съобщи:

„Тенденцията показва, че това са т.нар. “южни райони”, макар и това понятие да става все по-обширно. Именно там обаче се забелязва най-голямо търсене на апартаменти и къщи тип “ново строителство”. Днес за “южен район” можем да определим тези от центъра на града до полите на Витоша, както и всички граничещи и близки до Южна тангента, от село Лозен и Панчарево, чак до Горна Баня и Овча Купел.

Някои от тези райони са подходящи за нискоетажно строителство на къщи и комплекси от къщи, а други са в по-силно урбанизирани зони, до главни пътни артерии, като бул. “Черни връх”, и са подходящи за високоетажни сгради с над 20 етажа и стотици жилищни единици в тях. 

Пандемията от Ковид-19 подтикна хората да бъдат възможно най-близо до природата, поради което немалко столичани започнаха да търсят къща или апартамент със собствен двор в покрайнините на града.

Най-предпочитаните райони за живеене в къща с двор си остават Бояна, Драгалевци, Симеоново, в.з. Малинова долина, Горна баня, Бистрица, Панчарево и Лозен. В тези райони предложенията за къща стартират от 300 000 евро до имения за осемцифрени суми.”.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук