Дни преди референдума за излизане от ЕС британците се втурнаха да купуват евро и долари, опасявайки се от инфлация. На 21 юни е регистрирано увеличение на онлайн продажбите на чужда валута с 381% в сравнение със същия ден миналата година. А през последната седмица покупката на евро и долари в брой е била със 74% повече в сравнение със същия период през миналата година, пише Ройтерс.
FairFX, компания, продаваща предплатени дебитни карти с чужда валута, забеляза още по-голям ръст. Според тях продажбите на долари, вложени в карти или обменени в брой, са се увеличили с 300%, а на евро - със 100%, съобщава Си Ен Ен. Част от фирмите спряха трансферите в местна валута до излизането на резултатите от референдума.

Големите банки в Лондонското Сити предупредиха клиентите си да се подготвят за евентуален срив на паунда като резултат от референдума. Те се притесняват, че нестабилните пазари може да нарушат ролята на банките като посредници.
Легендарният инвеститор

Джордж Сорос заяви за в. "Гардиън", че броят на работните места ще намалее сериозно, а лирата рязко ще поевтинее, ако Великобритания напусне ЕС.
Всичко това може да доведе до инфлационна спирала и да принуди Английската централна банка да увеличи лихвите.
Според анализатори напускането на ЕС ще предизвика хаос и ще намали растежа на БВП с 1,5 процента през 2017 г., ще се стигне до загуба на работни места и увеличение на цените на храните.

Привържениците на Брекзит опровергават прогнозите на Сорос. Правосъдният секретар Майкъл Гоув заяви, че спекулантът и друг път е грешал в предвижданията си.

"Девалвацията на лирата през септември 1992 г. не се отрази на британската икономика. Не е задължително и сега да предизвика щети. Разликата е, че сега паундът е плаващ и девалвацията ще се коригира от само себе си, ще бъде временна", каза консерваторът Норман Ламонт.
На 23 юни Великобритания гласува "за" или "против" оставането в Европейския съюз и референдумът предизвиква стрес и нерви на финансовите пазари, както и у политиците в света, отбелязва Ройтерс. Проблемът е, че страната е разделена почти наполовина.
Повечето проучвания сочат, че двете страни са с равни шансове.

Особено сериозен бе дебатът за имиграцията и икономиката, като финалът на кампанията бе белязан със смъртта на проевропейската депутатка Джо Кокс.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА СЪДБОВНИЯ РЕФЕРЕНДУМ В БЛИЦ!