Държавата в момента са по-лош работодател, частният сектор реагира по-добре на инфлацията, за да си запази кадрите, това заяви по БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той дапълни, че в сферата на услугите има ръст на заплатите с 14-15%, докато в държавните структури увеличението е около 10%, което не покрива инфлацията. Синдикалният лидер даде пример и със служителите на РЗИ, които не са получили увеличение.

"Предполагам, че и вашите заплати не са цъфнали", обърна се Пламен Димитров към водещите на държавната телевизия. И добави, че не може да се говори, че държавата няма пари и не може да си позволи дефицит.

Според лидера на КНСБ всички финансови министри „играят” с цифрите, за да се получи преизпълнение на бюджета. Димитров оспори довода, че бюджетният дефицит може да ни спре за еврозоната, защото повечето страни в нея вече са заложили такъв за следващата година.

Т.нар. "малка кошница" на потреблението в България, която съдържа около 20 най-необходими продукта, е поскъпнала с 45%, заяви Пламен Димитров.

"Всички заплати трябва да бъдат индексирани или компенсирани с инфлацията, 15-20 процента увеличение на годишна база, това трябва да стане и в публичния сектор".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук