"Кризата в света започна далеч преди появата на коронавируса. Още през последното четиримесечие на 2019-а се почувства, че в ЕС и в света има спад на икономическия растеж, увеличаване на локалната безработица на доста места.".

Това заяви икономистът проф. Боян Дуранкев, цитиран от БНР. По думите му, когато ни удари коронавирусът, трябваше да се спази принципът, че трябва да се спасяват хората, а не корпорациите.

Ако проблемите бяха само в българската икономика, щяхме да говорим за адаптиране към световната икономика.

"В момента участваме с двойно наказание в играта, най-лошото е, че не трябва да очакваме, както го тълкуват - V-образно възстановяване, още повече, че кризата с коронавируса не е приключила и имаме два плана", каза проф. Дуранкев.

По думите му, първият план, който изпълнява България, е за ограничаване на заразата. Вторият е план за възстановяване и развитие.

"Старото нормално няма да се върне", категоричен е проф. Дуранкев.

Няма яснота как ще се осъществи възстановяването на световната икономика и как ще се завърнат някои производства, които са били изнесени в Азия и Латинска Америка, каза икономистът. По думите му тук е ролята на държавата, но тя не може да бъде безкрайна.

Проф. Дуранкев коментира, че не се предлагат промени в данъчната система дори и от опозицията. А в някои страни вече се говори за данък "лукс", каза проф. Дуранкев.