Президентът Георги Първанов смята, че е необходимо да бъдат предприети комплексни мерки за недопускане на повторение на януарската газова криза, предаде РИА “Новости”.
“Важно е да бъдат приети стратегически решения, за да не се допусне подобно нещо”, е казал Първанов на срещата си с председателя на горната камара на руския парламент Сергей Миронов.
Пред журналисти Миронов посочи, че Първанов е заявил намерения да бъде удължен изтичащият през тази година договор на Газпром с българския енергиен холдинг. По думите на Миронов Първанов смята, че в новия документ може да бъде предвидено решение “на важни въпроси от енергийното сътрудничество”. На срещата е било разговаряно и за нефтопровода Бургас – Александруполис и за газопровода “Южен поток”. Двете страни са се съгласили, че тези проекти са перспективни и “крайно важни”. Миронов съобщи, че на преговорите е била обсъдена и темата за стокообмена между България и Русия. По думите му той е нараснал с 25 % за последните три години, предаде РИА “Новости”. /БЛИЦ