Първите симптоми на финансовата криза се наблюдават у нас, заяви министърът на финансите Пламен Орешарски, съобщи БНР. В момента се наблюдава свиване на потребителския пазар и блокиране на финансовия сектор. Първите сектори, които станаха жертви на кризата, са тези, които продават стоки на кредит, обясни министър Орешарски.
"Трябва да насочим още по-голямо внимание от това, което е маркирано в бюджета към последиците в реалния сектор, защото намаляването на чуждите инвестиции, намаляването на експортните възможности от гледна точка на стагнирано търсене в нашите основни пазари ще доведе и до по-ниска стопанска активност, по-нисък икономически растеж. Дали ще бъде точно 4,7% или малко по-малко, възможно е при пресичане на тренда и малко повече. Всяка прогноза в тази среда е в доста висока степен на риск, но в случая е особено висока степента на неопределеност", заяви финансовият министър.
Синдикатите и представителите на бизнеса подкрепиха НДСВ в стремежа за изготвяне на предпазлив и консервативен бюджет за следващата 2009-а година по време на организираната от НДСВ дискусия за Бюджет 2009 днес в столичния хотел „Радисън”.
Борбата срещу сивия сектор трябва да бъде още по-силно откроена и през бюджета, и през данъчните закони, и през други законодателни мерки се съгласиха участниците в дискусията. Темата за наложителността за още по-строги мерки за осветляване на икономиката бе еднакво подкрепена и от работодателите и от синдикатите, които взеха участие. Владимир Каролев, председател на Консултативния съвет за икономика и финанси на НДСВ ще ангажира експертната комисия на НДСВ за предложения за ограничаване на сивия сектор особено в условията на финансова криза.
Всички участници в дискусията се съгласиха, че спасението на България от финансовите поражения, които светът преживява, се дължи на финансовата стабилност, постигната през последните 10-ина години, активното и прагматично участие във властта на НДСВ. И работодатели, и синдикалисти, и експерти заявиха, че досега мерките срещу финансовата криза, включително и в бюджета, са по-скоро адекватни и че държавата може само да създаде условия за по-лесно посрещане на негативите, но лостове за съпротива държи бизнесът. Повече публично-частно партньорство, повече концесии и приватизация, особено на миноритарни дялове, инвестиции в инфраструктура и в човешкия ресурс са от ключово значение България да „омекоти” значително ударите от финансовата криза, бе общото мнение на участниците.
Трябва да насочим още по-голямо внимание от маркираното в бюджета към реалния сектор, защото намаляването на чуждите инвестиции и експортните възможности от гледна точка на стагнирано търсене в нашите основни пазари ще доведе и до по-ниска стопанска активност, по-нисък икономически растеж. И Европейската комисия първоначално имаше оценка за нашия растеж от 5.1%, но го коригира до 4.5%. В един свят, в който водещите икономики регистрират нулеви или отрицателен растеж е важно да запазим възможността да се възползваме от кризата, каза по време на дискусията министърът на финансите Пламен Орешарски.
Заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че от синдиката оценяват изключително позитивно антикризисните мерки в Бюджет 2009 – предвидените средства за публични инвестиции, увеличени с 900 млн. лв., допълнителната инвестиционна програма от 1 млрд. и 100 млн., стимулите за експорт.
Финансовата криза тласка бизнеса към сивата икономика и затова трябва да се предложат мерки, които да спрат този процес. Прекратяването на практиката за плащане на ръка може да спре „изсивяването” на икономиката. Всички работещи биха могли да получават заплатите си по банкова сметка, на която имат и дебитна карта, предложи зам.-председателят на КНСБ.
Димитър Бранков от Българската стопанска камара изрази становището, че бюджетът трябва да бъде по-пестелив и да отрази в по-голяма степен форсмажорната обстановка, в която се намираме в момента. Ние сме за запазване на финансовата стабилност с цената на всичко, но от друга страна трябва да бъдат насърчавани инвестициите. Ние радикално подкрепяме мерките за „изсветляване” на икономиката, подчерта Бранков. /БЛИЦ