Районните кметове в Пловдив ще получават по 50 процента, вместо досегашните 40 на сто, приходи от продажбата и отдаването под наем на имотите, които управляват. Заповедта е на кмета Славчо Атанасов и влиза в сила със задна дата от 1 октомври, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Сумата не е голяма, но ще осигури на всяко районно кметство допълнително средно по 4500 лева. Колкото по-добри постъпления имат кметствата, толкова по-голяма ще е и сумата, коментира Атанасов. Кметът заяви, че по негово осмотрение, в зависимост от приходността, ще дава и бонуси на онези райони, които са с най-добри приходи. До края на август приходите от това перо са в размер на 448 000 лева. Това означава, че приходите на кметствата по новата схема ще се увеличат годишно със 70 000 – 150 000 лева в зависимост от броя на разположените на тяхна територия търговски обекти под наем.

Парите от наемите за гаражите за октомври ще бъдат получени в районните администрации до 10 ноември, обясни главният финансист на общината Наталия Делчева. Предстоят разговори с районните кметове, на които ще се уточнят по какви направления ще се изразходват средствата - облагородяване на паркова среда, инфраструктура – улици и дупки и др. Надявам се, че районните кметове вече са натрупали опит в управлението и ще изразходват средствата разумно и целесъобразно, заяви Славчо Атанасов. /БЛИЦ