По-висок ръст на индекса на пенсиите с 19,5 % от средата на следващата година предвижда правителството. Това каза от парламентарната трибуна министърът на финансите Пламен Орешарски, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
По думите на Орешарски е вече практика предоставянето на бонуси към пенсиите и разликата с други години е само в по-големия им размер. Относно питането на независимия депутат Мария Капон, председател на Единна народна партия (ЕНП), дали се предвижда намаляване на данъка добавена стойност (ДДС), министърът поясни, че за следващата година ДДС ще си остане 20%. По думите му не може да се разглежда индивидуално само един данък без да се съобразим с цялата данъчна система и размерите на останалите данъци. 
Министерски съвет ще предложи на Парламента да одобри освен вдигането на гаранциите по влоговете до 100 хил. лева на гражданите и гарантиране на междубанковите кредити, ако възникне такава необходимост. Правителството има план за управление на ликвидността, който ще приложи, ако има нужда. Според финансовия министър не съществуват предпоставки за фалит на българските банки към този момент.
По данните на финансовото министерство възвръщаемостта на капитала на българските банки за 2008 г. е 24,3% при 23,9% за миналата година. Капиталовата адекватност е 14,6%. Нивото на редовните кредити в банковата система за тази година е както това за предходната – 95,5%. Жилищните кредити като цяло са приблизително 15% от всички кредити и по думите на Орешарски са сравнително равномерно разпределени между банките. /БЛИЦ