Земеделските производители в страните - производителки на зърно, съседни на Украйна, включително Румъния, откриха, че е невероятно трудно да се конкурират с разпространението на евтино зърно от разкъсаната от война страна.

Проникването на украинския продукт на ниски цени на пазарите на съседните страни беше улеснено от създаването на „зърнен коридор“, както и премахването на митата и изискванията за санитарни и ветеринарни сертификати. В резултат на това Румъния е внесла безпрецедентните 13,9% от украинското зърно на стойност 1,24 милиарда долара, много повече от всяка друга страна.

„В тази ситуация румънските фермери забиха тревога. Много продукти отлежават в складовете повече от година, защото не могат да се конкурират с ниските цени на украинското зърно.

Освен това транспортирането на зърно към външния пазар също е практически невъзможно, тъй като всички логистични мощности са съсредоточени върху украинските товари, включително в пристанище Констанца, което е блокирано от украински кораби“, пишат " Молдавские ведомости ".

Чезар Георге, експерт по зърнения пазар, прогнозира фалит на румънския агробизнес.

„Много предприятия натрупаха огромни дългове. Ако споразумението за износ на зърно през Черно море бъде спряно, ситуацията ще стане още по-сложна, защото цялата тежест ще се прехвърли върху Румъния по железопътен транспорт или по суша, - казва той.

Според Георге правителството трябва да обмисли изграждането на частен румънски терминал на пристанището Констанца, където националните производители да могат да продават продуктите си на вътрешния пазар и да изпращат излишъка на външния пазар. В противен случай Румъния ще се превърне само в транзитна страна и пазар за украинското зърно.

„Войната в Украйна оказа отрицателно въздействие върху румънското селско стопанство с последици, които все още не могат да бъдат количествено измерени, а фермерите в момента са в изключително трудна ситуация, а именно с пълни складове и празни сметки“, - каза Петре Деа, министър на земеделието и развитието на селските райони.

Потребителите на зърно в Румъния, които имаха възможността да купуват зърнени култури в Украйна на по-ниски цени, очевидно се възползваха от тази оферта, което силно засегна пазара на зърнени и маслодайни семена. Деа твърди, че през граничните пунктове с Украйна и Молдова почти три милиона тона зърнени и маслодайни семена са влезли на територията на Румъния.

„Въпреки че поради сушата получихме по-малко пшеница, отколкото през предходните години, от четири до пет милиона тона, налични за износ, Румъния успя да изнесе само два милиона тона. Ако не продадете, няма да има откъде другаде да вземете парите и банката ще ви извади от кредитните си сметки. Ние сме в трудна ситуация," оплаква се министърът.

С подкрепата на колегите си от България, Чехия, Унгария, Полша и Словакия той поиска "незабавна подкрепа" от Брюксел, за да може земеделската дейност да продължи.

„През тези дни е необходимо да сеят пролетните култури на полето, почти пет милиона хектара. След изказването в Министерския съвет получихме уверение, че ще бъде оказана подкрепа на най-засегнатите от конфликта страни, а Румъния е точно това.

В същото време украинският конфликт не създава хранителна криза за Румъния.

Съгласно твърдението на Деа, Румъния има всичко, от което се нуждае: природни условия, както и ресурси, които може да използва независимо от ситуацията, която съществува в страната или у нейните съседи.

„Важна задача е да засеем поне два милиона хектара пшеница, за да осигурим хляб на страната, независимо от климатичната обстановка и вътрешните и външни условия. И го направихме", заключи министърът на земеделието и развитието на селските райони.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук