Русия и Саудитска Арабия са постигнали споразумение помежду си за повишение на добива на петрол, за да се спре с поскъпването на суровината, посочват четирима независими източници пред Reuters. Двете държави дори са информирали САЩ преди срещата на петролните министри в Алжир за плановете си.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който обвинява страните от ОПЕК за високите цени на горивата, също е на мнение, че трябва да се повиши добивът на петрол.

Сделката обаче показва как Саудитска Арабия и Русия двустранно и без мнението на останалите страни от ОПЕК вземат решения за добива си.

Договорката е постигната между енергийния министър на Саудитска Арабия Калид ал-Фалих и руския му колега Александър Новак на серия от срещи. Тя предвижда ръст на добива от септември до декември, тъй като по това време цената на петрола бе над 80 долара за барел, а днес вече е над 85 долара.

Двете страни ще добиват съвкупно по близо 400-500 000 барела дневно повече, като между 200 и 300 хил. барела от тях се очаква да са дело на Саудитска Арабия, а останалите между 150-200 хил. барела на Русия.

От своя страна Иран, която в момента е под санкции от САЩ, обвини двете страни, че нарушават договорката между страните в организацията (бел. ред. ОПЕК), като се оправдават с повишено търсене от клиенти или санкциите им.

Източник на Reuters от голяма руска компания споделя: „Очаквам Русия до добива по 11.4 – 11.6 млн. барела дневно до края на 2018 г. и по 11.8 млн. барела през 2019 г.

Руският добив през септември бе 11.36 млн. барела спрямо 11.21 млн. барела за месец по-рано.

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че страната му може да добива по 200 – 300 хил. барела повече, за да се покрие недостига на предлагане от петрол. От своя страна, Фалих е на мнение, че страната му може допълнително да увеличи добива от ноември от настоящите 10.7 млн. барела.

„Саудитска Арабия няма да наводни пазара с петрол, тъй като това би довело до риск от сериозно поевтиняване на суровината. Страната работи съвместно с останалите петролни производители“, казва един от източниците на агенцията.

Следващата среща на страните от ОПЕК ще се проведе на 6 декември във Виена.