Това лято Европейската комисия ще поиска от страните-членки да направят допълнителни вноски в бюджета на ЕС, надхвърлящи договорените за 2020 г. плащания в размер на 1,8 трилиона евро за периода 2021-2027 г., включително помощ за Украйна.

Това съобщи Блумбърг, като се позова на първия заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и на служители на Европейската комисия.

"В известен смисъл трябва да попълним бюджета на ЕС, тъй като повечето от резервите ни бяха изразходвани през първите години (от седемгодишния бюджетен период на ЕС от 2021 до 2027 г.)", цитира агенцията думите на Домбровскис.

"Държавите-членки на ЕС, ще трябва да подкрепят дългосрочния бюджет за периода 2021-2027 г. с допълнителни национални вноски по време на средносрочния преглед на бюджета, който ще се проведе това лято", отбелязва агенцията, позовавайки се на неназован служител на ЕС, който обясни, че допълнителните разходи са свързани с "войната в Украйна и енергийната криза".

Освен това ЕС спешно се нуждае от допълнителни средства, за да противодейства на американския Закон за намаляване на инфлацията на стойност 369 млрд. долара, който ще предостави значителни субсидии на компаниите, които преместват производството си в САЩ. 

Европейската комисия ще трябва спешно да създаде подобен инструмент за подкрепа на европейските бизнеси, за да се избегне бързото им преместване в САЩ и деиндустриализацията в Европа, но за това няма налични средства, така че парите ще трябва да бъдат събрани чрез допълнителни вноски от европейските правителства.

През 2020 г. председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви седемгодишен бюджет на ЕС в размер на 1,8 трилиона евро и фонд на ЕС за възстановяване от пандемии в размер на 750 милиарда евро. Тогава лобистите на тези проекти описаха тези суми като "безпрецедентни" и "неизчерпаеми".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук