Никъде по света няма толкова евтин хляб като в България. Не правя популизъм. Това е абсолютен факт", отбеляза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите Мариана Кукушева в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

В момента сме в жътва - един от най-благодатните периоди на годината. В Южна България тя почти приключва - а зърнопроизводителите определят качеството на зърното като добро, а добивите - като изключително добри.


В Добруджа жътвата започва в понеделник - 12 юли, и очакванията са и там реколтата като качество и количество да е добра.

Съобщи Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

"Тази година България очаква една изключително богата като количество реколта, която може би ще подмине и реколта 2019-а - тогава тя беше 6 млн. тона", уточни тя.

По отношение на цената на суровината, за първи път от толкова години имаме продажба на реколтата в зелено, реколта 2021, която е с доста по-високи цени спрямо миналогодишните, коментира Кукушева.

"Това е така, защото в световен план, въпреки добрата реколта, която се очаква, търсенето е повече от предлагането.

Отдавна житната реколта не се използва само производство на храна, а и за производство на спирт.

В условия на пандемия, които по прогноза на СЗО ще продължат до 2025 година, сами разбирате колко е голяма употребата на дезинфектанти, в основата на които стои спиртът", обясни причините Кукушева.

Що се отнася до цената електроенергията, тя се отразява навсякъде.

"Още в производството на торовете се отразява цената на газа и на ел.енергията. Независимо какво ни обяснява КЕВР, трябва категорично да заявим, че българският бизнес използва най-скъпата електрическа енергия от цяла Европа.

Тази цена не може да бъде преглътната и прескочена от нито един производител", допълни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Увеличението на тока от 1-ви юли ще се отрази и върху цената на хляба, каза още тя.

"Цената на хляба е пазарна. Ние не ползваме абсолютно никакви субсидии нито по национални, нито по европейски програми.

Не участваме в каквито и да било мерки за спасяване на бизнеса, нито през мерките, свързани с ковид. Хлябът е освободен както от субсидиране, така и от каквато и да е регулация.

Затова всеки производител има абсолютно различни цена от останалите и във всеки град на България цената е различна", обясни Кукушева.

По думите й, никъде по света няма толкова евтин хляб като в България.

"Пазарната цена на хляба е с около 50% по-висока от доставната цена на хляба, т.е. доставната цена на хляба е нашата цена на хляба. Всичко останало е пакет от търговски надценки, отсъпки и ДДС. В България се яде най-евтиният хляб".