Шумно рекламираната отстъпка от 25 ст. на литър за обикновените бензин, дизел, пропан-бутан и метан се изгуби някъде по пътя между обнародването й и въвеждането й по бензиностанциите.

Неясноти

Все още никъде в България тя не може да бъде ползвана. Големите вериги бензиностанции, които членуват в Българската петролна и газова асоциация, заявиха, че са готови да дават отстъпката, но това ще се случи три дни след обнародване на акта в „Държавен вестник“. Освен това е необходимо да бъде инсталиран специален софтуер, тъй като намалението ще се ползва от физически лица срещу представяне на регистрационния талон на автомобила. Не е ясно и точно каква информация ще се подава към НАП в реално време.

Малките търговски обекти пък направо заявяват, че може и да не прилагат мярката, понеже няма да им е изгодно. Причината е, че докато си получат парите от държавата, те ще трябва да финансират сами намалението.

Продавачи в бензиностанции заявиха, цитирани от „Телеграф“, че се опасяват от образуване на опашки на касите заради формалностите и допълнителните документи.

Цени

Междувременно цените на дребно на бензин и дизел продължават да растат. А-95 в неделя струваше средно 3,40 лв., като най-високите стойности бяха 3,54 лв. Дизелът е средно 3,56 лв., като варира от 3,34 до 3,68 лв./л, сочат данните на специализирания сайт Фуело.нет. Цената на пропан-бутана е 1,55 лв. за литър, а на метана – средно 3,51 лв./кг.

Преди месец – на 3 юни, бензинът е струвал средно 3,20 лв., дизелът – 3,29 лв., пропан-бутанът – 1,58 лв., и метанът – 3,64 лв. А на 3 май А-95 се е продавал средно за 2,99 лв., дизелът – за 3,19 лв., автогазът – за 1,61, а метанът – за 3,33 лв. Простите сметки показват, че т. нар. отстъпка от 25 ст./л при бензина и дизела отдавна е изядена, докато при пропан-бутана и метана има известно намаление в цените на дребно.

Ако сравним цените с тези отпреди година, увеличението е драстично. На 3 юли 2021 г. бензинът е струвал средно 2,16 лв., дизелът – 2,15 лв., пропан-бутанът – 1,03 лв., а метанът – 1,57 лв.